<
НОВИНИ ДНЯ: В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurus  Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагон  Коли відступлять дощі і повернеться тепло: прогноз синоптикині  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупненнявсі новини дня
02.07.2023 410

В Україні збільшують податок. Хто, коли і чому платитиме більше

Верховна рада України схвалила зміни до Податкового кодексу, згідно з якими повертаються перевірки та довоєнні податки. Нові правила набирають чинності з 1 серпня 2023 року.

nvv_7113_id68515_1300x867_1_650x410_02.07.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на законопроект №8401.

Скасування 2% податку для ФОП

Згідно з документом, з 1 серпня скасовується єдиний податок за ставкою 2%. При цьому перехід регулюється наступним чином.

  • ФОПи зможуть подати заяву про відмову від застосування 2% єдиного податку і вказати, на яку систему оподаткування хучуть перейти. Без подання такої заяви їх автоматично переведуть на ту систему, на якій вони були до переходу на 2%.
  • нові ФОПи, які з дня реєстрації були на 2%, автоматично вважатимуться платниками єдиного податку III групи зі ставкою 5%
  • тим, у кого було припинено реєстрацію платником ПДВ, автоматично поновлюються права та обов'язки
  • тим, хто 2023 року перейшов із 2% на загальну систему, надається право повторно цього року перейти на спрощену систему на свій вибір (треба подати заяву). Якщо заява подається до 1 вересня, то платниками єдиного податку вони будуть зважати на 1 серпня.

Крім того, ФОП I і II груп з 1 серпня знову зобов'язані сплачувати єдиний податок, скасовується заборона на штрафи за порушення податкового законодавства, а також відновлюються терміни подання податкової звітності.

Що за 2% податок

Верховна рада у перші місяці повномасштабного вторгнення запровадила низку податкових послаблень. Зокрема, для ФОП III групи ставку оподаткування було знижено з 5% до 2%.

Причому на цю модель дозволили перейти не лише тим, хто був на спрощеній ставці, а й усім підприємствам із доходом до 10 млрд. гривень на рік. Таке рішення пояснювалося необхідністю підтримати бізнес та вивести економіку з шокового стану.

Водночас податкові пільги негативно позначилися на надходження до бюджету. За оцінками голови податкового комітету Ради Данила Гетьманцева, лише за 8 місяців дії пільгових ставок фінансові втрати становили до 10 млрд гривень.

На ставку 2% упродовж минулого року перейшли понад 300 тисяч підприємців. З них близько 40 тисяч - юридичні особи.

Повернення податків - один із маяків МВФ

Скасування 2% податку та прийняття законопроекту № 8401 є важливою умовою, передбаченою угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму на 15,6 млрд доларів.

Зокрема, у квітні було опубліковано структурні 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати у рамках нової програми. Серед іншого, наша країна зобов'язалася повернути довоєнні податки до кінця червня.

Як пише "Інтерфакс-Україна", напередодні глава місії МВФ в Україні Гевін Грей після рішення фонду виділити другий транш на 890 млн доларів заявив, що Рада директорів погодилася надати додатковий час для скасування 2% єдиного податку.

"Ми зрозуміли, що владі потрібен додатковий час, щоб отримати схвалення парламенту... Тому ми очікуємо, що цей закон буде ухвалено до кінця липня", - заявив він на брифінгу.

Зазначимо, закон уже ухвалено, і довоєнні податки повертаються з 1 серпня.

За словами Грея, за останні місяці в Україні не було затримок щодо домовленостей з реалізації реформ. А найближчими маяками він назвав повернення декларування чиновників, відновлення функцій НАЗК із перевірки декларацій, боротьбу з відмиванням грошей та посилені перевірки політично значущих осіб.

Що ще чекає на український бізнес

З 1 серпня частково скасовується мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Також повертається відповідальність за порушення у сфері застосування касових апаратів. При цьому, якщо порушення скоєно на прифронтових територіях або в зоні бойових дій, штрафувати за них не будуть. Виняток не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Крім цього передбачено:

  • "технічний борг" (що виник з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховується при визначенні можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі
  • збереження права добровільної сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску (ЄСВ) для прифронтових територій
  • можливість ФОПам, які сплачують єдиний податок без ПДВ, вказувати назви товарів (послуг) у розрахункових документах за спрощеною формою

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з 1 липня повертаються довоєнні податки на пальне. РБК-Україна писало, на скільки можуть зрости ціни на бензин, дизель та автомобільний газ.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні збільшують податок. Хто, коли і чому платитиме більше 5.00 5 2
Бізнес / Податки та право
02.07.2023 410
Еще материалы раздела «Податки та право»