<
НОВИНИ ДНЯ: У Міноборони назвали шість видів доплат для українських військових  Дощі минуть, але прохолода лишиться: якою буде погода в Україні 8 травня  РФ припинила використовувати Кримський міст для постачання зброї на фронт, - The Independent  Сі Цзіньпін повідомив, за якої умови підтримає мирну конференцію щодо України  "Безвідповідальна риторика". Пентагон відреагував на майбутні ядерні навчання РФ  Синоптикиня попередила про заморозки: де суттєво опуститься температура  Байден може зняти свою кандидатуру з виборів: ЗМІ назвали замінувсі новини дня
Політика
Україна
02.07.2023 2470

Каховське водосховище перетворюється на річку – науковці

На русло Дніпра припадає 129 км2 площі водосховища.

5a3dabe431e714ab97552866f7b300e6_02.07.23

Каховське водосховище після підриву ГЕС перетворюється на річку. Водосховище пересихає і щоденно втрачає площу водної поверхні. Пише ТСН. 

Про це повідомляють фахівці Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.

Науковці обробили спектрозональні знімки території Каховського водосховища, надані Європейським космічним агентством (супутник Sentinel-2А).

Зазначається, що її сумарний показник площі станом на 5 червня становив 2061 кв км, 20 червня - 509,2 кв км - тобто 24% площі від початкового рівня. За словами науковців, зараз спостерігається формування, а точніше, відновлення русла річки Дніпро.

Науковці зауважують, що станом на 20 червня на русло Дніпра припадає 129 км2 площі водосховища. Наразі спостерігається відновлення русла річки.

"Таким чином, більша частина водосховища у засушливий період року пересихатиме, в вологий – наповнюватиметься водою", - йдеться у повідомленні НАН.

Підрив Каховської ГЕС

Після підриву росіянами Каховської ГЕС станом на ранок 1 липня рівень води в Дніпрі біля Херсона увійшов в природне русло. Підтопленими залишаються 18 населених пунктів, 17 із них – на тимчасово окупованій території.

Журналісти-розслідувачі "Схем" ідентифікували армійців РФ та їхніх командирів, а також отримали ексклюзивні перехоплення розмов, що відбувалися між російськими військовими в ніч руйнування.Так, позиції на ГЕС та поряд із нею облаштували бійці 205-ї окремої мотострілецької "казачої" бригади Сухопутних військ РФ.

За даними фахівців KSE Institute, сума прямих збитків, спричинених підривом ГЕС, складає щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

Після теракту росіян морем досі можуть дрейфувати осередки сміття, уламки і скупчення інших предметів, серед яких можуть бути навіть заміновані речі. Їх час від часу може приносити до узбережжя.

Оценка материала:

5.00 / 2
Каховське водосховище перетворюється на річку – науковці 5.00 5 2
Політика / Україна
02.07.2023 2470
Еще материалы раздела «Україна»