<
НОВИНИ ДНЯ: 9 травня в Україну прийде антициклон Thomas. Синоптик розповіла про погоду  Трампу загрожує увʼязнення через розголошення інформації про суд  Лукашенко тікає до Януковича?: диктатор звів нову "хату" у РФ, яку видно навіть з космосу  Укргідрометцентр прогнозує зміну погоди в Україні: до чого готуватись  Сильні заморозки скують Україну: названо три області, де буде найхолодніше  8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Синоптики попереджають про заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.07.2023 474

Повертаємо забуті українські слова до життя - що означає слово "дармовис", ви будете дуже здивовані

Ви будете вражені українською ментальністю, коли дізнаєтеся значення слова "дармовис"

80a00462f79beed5f00587cedb42ffd3_05.07.23

Що означає слово "дармовис"

Український вчитель та мовознавець пропонує здогадатись, що таке "дармовис", та вибрати правильну відповідь із трьох запропонованих варіантів. Пише ТСН. 

"Дармовис" - це:

  • гультяй,
  • підвіска,
  • дурниця.

Ви будете здивовані, тому що "дармовис", за словами мовознавця Авраменка, має не одне, а два значення. Дармовисом називають або підвіску, або гультяя, бездіяльну людину.

У слові "дармовис" проявляється  наша українська ментальність. Як  мислили колись, якщо предмет, річ не має жодної користі, він дарма висить, це просто прикраса. Так само як і бездіяльна людина, гультяй, який нічого не робить є марним, тобто  "дармовисом".

До речі, як зазначив Авраменко, одним із відповідників до дармовиса або підвіски є запозичене слово  "брелок". І в родовому відмінку потрібно казати не "брелка", а "брелОка".

Оценка материала:

5.00 / 2
Повертаємо забуті українські слова до життя - що означає слово "дармовис", ви будете дуже здивовані 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
05.07.2023 474
Еще материалы раздела «Суспільство»