НОВИНИ ДНЯ: "Одягайтеся дуже тепло": синоптикиня Діденко попереджає про серйозне похолодання в Україні  Байден терміново збирає засідання “Рамштайну” на рівні лідерів  Як приготувати грецький соус дзадзикі: розповідає фудблогер  Яким буде жовтень в Україні: прогноз синоптиків  Прем'єр Грузії звернувся до жителів окупованих Абхазії та Осетії, але не згадав РФ  Трамп розкритикував Зеленського за небажання йти на угоду для врегулювання війни з РФ  В Україні похолодає: синоптик попередив про різку зміну погодивсі новини дня
04.07.2023 498

Чи можуть зрости восени ціни на продукти

Через військове вторгнення РФ в Україні зростають ціни на продукти. Зокрема, у Мінагрополітики спрогнозували, на скільки можуть подорожчати овочі через підрив окупантами Каховської ГЕС.

Економіст Олег Пендзин розповів «24 каналу», чи очікується восени підвищення цін на продукти.

Він зазначив, що суттєвого здорожчання не буде через сповільнення інфляції до 15,5% із закладених 28%.

«Причин для інфляції досить багато. Факторів, що впливають на зростання цін, багато. Це видатки, зростання зарплат, здорожчання оренди та сировини, динаміка курсу гривні до долара», – пояснив експерт.

Зокрема, під час осінніх польових робіт використовуватимуть дизель за новими цінами. Оскільки там велика частка витрат на пальне, це може вплинути на ціни на зернові.

Пендзин додав, що влітку, ціни будуть стабільними, оскільки, як правило, відбувається період дефляції.

«У нас продовольчий кошик досить серйозно дешевшає через овочі й фрукти з відкритого ґрунту, нашої території», – пояснив він.

Але з огляду на підвищення цін на електроенергію, може несуттєво зрости ціна на м'ясо та яйця.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи можуть зрости восени ціни на продукти 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
04.07.2023 498
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»