<
НОВИНИ ДНЯ: Веніславський розповів, як запуск е-кабінету вплине на черги в ТЦК та проходження ВЛК  Як приготувати мариновані огірки за 3 хвилини: блогерка перевірила популярний рецепт  В Україну йде потепління, але в середу погода ще піднесе неприємний сюрприз  Як помолитися про захист військових: найсильніші молитви-обереги для воїнів  В Україні у середу переважно без опадів, подекуди заморозки  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 15 травня  Експерт назвав два головні завдання, які стоять перед наступником Шойгувсі новини дня
Політика
Світ
14.07.2023 550

Адміністрація Байдена "тихо" обговорює можливість надання Україні далекобійних ракет ATACMS – NYT

Ракети ATACMS мають дальність до близько 350 км і можуть допомогти українцям під час контрнаступу.

d7ffd9cedf457e862d630655625d9bad_14.07.23

В адміністрації президента США Джо Байдена непублічно обговорюють, чи варто надсилати Україні далекобійні ракети ATACMS. Пише ТСН. 

Про це йдеться у статті The New York Times з посиланням на джерела серед офіційних посадових осіб США і Європи.

Зазначається, що Сполучені Штати все ще вагаються надсилати Україні будь-які зі своїх обмежених запасів армійських тактичних ракетних систем великої дальності — відомих як ATACMS.

Двоє американських і один європейський чиновники розповіли журналістам NYT про негласні дебати в адміністрації Байдена щодо того, чи відправляти Україні хоча б кілька керованих ракет класу "земля-земля", які зарезервовані для відповіді на інші загрози безпеці.

Обговорення в Білому домі відбуваються на тлі рішення Франції передати Україні ракети SCALP, дальність польоту яких становить щонайменше 250 км.

У виданні зазначають, що тепер США можуть або брати приклад із союзників і передати ATACMS, або, навпаки, відмовитися від цієї ідеї, оскільки Київ і так уже отримав певну кількість далекобійних ракет від Британії та Франції.

Ракет ATACMS у США небагато

Джерела видання у Пентагоні попередили, що американський арсенал ATACMS відносно невеликий, а ракети були призначені для інших військових планів США, в тому числі на Корейському півострові. Зазначається, що від моменту розробки ракети в 1980-х роках було виготовлено лише близько 4000 ATACMS.

Надання їх Україні поставить під загрозу безпеку інших гарячих точок у світі, пише NYT.

Що каже українське МЗС

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Радіо Свобода" сказав, що США поки що не передають Україні далекобійні ракети ATACMS з "об'єктивних причин".

"Я знаю деякі причини, чому США ще не ухвалили це рішення. Вони є доволі об'єктивними. Ми з ними працюємо. Але США ухвалюють рішення щодо надання нам деяких інших типів зброї. Це дуже складні рішення. А вони їх ухвалюють", – сказав Кулеба.

У міністра "немає враження, що рішення щодо передавання Україні ATACMS не ухвалюється навмисне".

"Там є певні проблеми, є певні аспекти, для яких потрібно знайти рішення для того, щоб це було надано. Але США роблять реально дуже багато для нас. Ми їм за це дуже вдячні", – підсумував Кулеба.

ATACMS – американські балістичні ракети класу "земля-земля", дальність яких у залежності від модифікації коливається від 160 до 300 кілометрів.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав західних партнерів надати Україні ракети ATACMS і заявив, що ці ракети "пришвидшать наші кроки вперед".

Нагадаємо, що 7 липня США офіційно підтвердили передавання Україні касетних боєприпасів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Адміністрація Байдена "тихо" обговорює можливість надання Україні далекобійних ракет ATACMS – NYT 5.00 5 1
Політика / Світ
14.07.2023 550
Еще материалы раздела «Світ»