<
НОВИНИ ДНЯ: Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системі  Як отримати компенсацію за генератори для будинку: пояснення КМДА  В ISW роз'яснили, що змусить Путіна зупинити війну проти України  Як приготувати смачне печиво з какао  Якого числа Яблучний, Медовий та Горіховий Спаси 2024 року: запишіть собі нові дати святкування  У вівторок Україну розжарить до +36°: де буде найспекотніше  Як Росію примусять заплатити за війну – The New York Timesвсі новини дня
Бізнес
Економіка
13.07.2023 329

Попит на нафту, вугілля та газ у світі вже досяг свого піку, - дослідження

Зростання відновлюваних джерел енергії знижує світові ціни на електроенергію. Викопне паливо більше не є економічним, і його використання досягло свого піку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Від Китаю до Європи потужності сонячної, акумуляторної та вітрової енергії зростають, йдеться у звіті Rocky Mountain Institute (RMI) та Bezos Earth Fund. Це означає, що попит на газ, нафту та вугілля, пов'язаний із виробництвом електроенергії, різко знизиться, що є важливим кроком на шляху до скорочення викидів, пов'язаних із зміною клімату.

"Попит на викопне паливо в системі електропостачання, зокрема, явно досягнув піку в 2022 році", - сказав журналістам Кінгсмілл Бонд, старший директор RMI. Надалі "попиту на викопне паливо дуже важко вирости з цих рівнів просто через швидкість, з якою зростають ці альтернативні технології".

Зсув відбувається в міру того, як уряди та галузі відновлюють свою енергетичну інфраструктуру після нестачі постачань та різкого зростання цін після вторгнення Росії в Україну. Високі темпи розгортання також призводять до зниження цін на відновлювані джерела енергії, що робить дорожчі вуглеводні неконкурентоспроможними.

За прогнозами RMI, до 2030 року сонячні панелі та вітряні турбіни забезпечуватимуть понад третину світової електроенергії порівняно з приблизно 12% сьогодні. Ці джерела повинні виробляти до 14 000 терават-годин, обігнавши викопне паливо.

У той час як Китай та Європа лідирують у зростанні чистої енергії, розгортання досягає інших частин земної кулі. У звіті йдеться, що Намібія, Нідерланди, Палестина, Йорданія та Чилі збільшили сонячну та вітрову генерацію достатніми темпами протягом п'яти років.

За даними BloombergNEF, відновлювані джерела енергії вже вважаються дешевшою формою електроенергії, і їхня вартість різко впала за останнє десятиліття. Дані показують, що у період з 2012 по 2022 рік витрати на сонячну енергію та батареї знизилися на 80%, на морську вітроенергетику – на 73%, а на наземну - на 57%.

За даними RMI, адаптація чистих технологій, що росте, до 2030 року зменшить їх ціни вдвічі - до 20 доларів за мегават-годину для сонячної енергії з 40 з лишком доларів в даний час. Переміщення капіталу з копалин також має збільшити інвестиції в низьковуглецеві форми енергії.

"Зміни відбуваються швидше, ніж ми думаємо, - заявила автор Паризької угоди щодо клімату Крістіана Фігерес. Потроєння відновлюваних джерел енергії до 2030 року не гарантовано, але сьогодні більш імовірно, ніж будь-коли, через експоненційні тенденції, які ми спостерігаємо".

Оценка материала:

5.00 / 2
Попит на нафту, вугілля та газ у світі вже досяг свого піку, - дослідження 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
13.07.2023 329
Еще материалы раздела «Економіка»