<
НОВИНИ ДНЯ: Початок наступного тижня в Україні буде теплим - удень до +25°  Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтеплішевсі новини дня
Політика
Європа
19.07.2023 260

Євродепутати просять суд в Гаазі видати ордер на арешт Лукашенка

Білоруського диктатора Лукашенка звинувачують у причетності до війни в Україні.

8c58a01321f8d6172fa87218e996a234_19.07.23

У Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Пише ТСН. 

Про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Так, депутати заявили, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні в Україні, зокрема через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

У звіті міститься заклик до інституцій ЄС та держав-членів вжити всіх необхідних заходів на міжнародному рівні, щоб уможливити кримінальне переслідування білоруських політичних і військових лідерів, відповідальних за злочини проти людяності та геноцид.

"Оскільки Міжнародний кримінальний суд (МКС) вже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, депутати Європарламенту закликають МКС розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт Олександра Лукашенка", - йдеться у повідомленні.

Європарламентарі вважають, що Рада ЄС також повинна розширити список білоруських і російських осіб, на яких поширюються санкції ЄС, щоб обмеження поширювались на тих, хто причетний до примусової депортації українських дітей.

Крім того, у звіті йдеться про те, що нещодавнє прибуття "вагнерівців" до Білорусі створює "нові потенційні безпекові ризики для України", а також "для сусідів Білорусі в ЄС та для Євросоюзу в цілому".

У тексті євродепутати засуджують безперервні репресії та систематичні порушення прав людини, які режим диктатора Олександра Лукашенка здійснює проти власного народу.

Автори доповіді також закликають звільнити всіх несправедливо ув'язнених, адже в РБ за ґратами перебуває близько 1500 політичних в'язнів, зокрема адвокатів, профспілкових діячів, журналістів і правозахисників.

Нагадаємо, в березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей до Росії.

Натомість у Росії заявили, що порушили кримінальну справу проти суддів Міжнародного кримінального суду, які видали ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, і оголосили їх у розшук.

Оценка материала:

5.00 / 2
Євродепутати просять суд в Гаазі видати ордер на арешт Лукашенка 5.00 5 2
Політика / Європа
19.07.2023 260
Еще материалы раздела «Європа»