<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Політика
Світ
20.07.2023 333

У Путіна “все під контролем”: слабкі місця російської економіки та як по ній б’ють санкції Заходу

Стан російської економіки стрімко погіршується, і є багато способів це продемонструвати.

c3ba017c02b9b18c8d129e9e27dc7c58_20.07.23

Економічні проблеми Росії помножилися від початку її вторгнення до України на початку минулого року. Війна, розв’язана Кремлем, спричинила хвилю санкцій з боку Заходу. За словами дослідників з Єльського університету, дехто навіть звинувачує президента РФ Володимира Путіна в “завдаванні болю” нації, заявляючи, що він “канібалізує” економіку Росії у своєму прагненні захопити Україну. Пише ТСН. 

Про це пише Business Insider.

“Левова частка економіки контролюється державою, енергетичним та фінансовим секторами, і Путін бере з початкового капіталу цих підприємств, використовуючи його як коробку з печивом для свого воєнного фонду”, —  заявили дослідники Джефрі Сонненфельд та Стівен Тян.

Росія купує менше автомобілів

Російська автомобільна промисловість є однією з галузей економіки, яка зазнає тиску.

Журналіст Філ Розен з Insider повідомив, що продажі автомобілів у Москві впали майже на 75% із початком повномасштабного вторгнення Росії до України. Зниження спричинене трьома факторами: різким зростанням цін, зменшенням постачання та погіршенням споживчого настрою.

“Росіяни просто менше купують автомобілів, це факт, — сказав Тян. — Це свідчить про слабкість споживача в Росії. Це можна назвати проксі-індикатором погіршення споживчого настрою, а історія, яку він розповідає, є дуже тривожною. Росіяни просто не витрачають гроші”.

Водночас кількість росіян, які купують автомобілі іноземних марок, які зазвичай вважаються предметами розкоші, майже зупинилася. Замість цього споживачі купують автомобілі місцевого виробництва, багато з яких мають проблеми з механікою.

Падіння експорту

Ще однією ознакою того, що економіка Росії перебуває в кризовому становищі, є драматичний занепад балансу поточного рахунку.

Центральний банк Москви зафіксував 93-відсотковий річний спад надлишку поточного рахунку у другому кварталі за квітень-червень. Він скоротився з рекордних 76,7 мільярда доларів до 5,4 мільярда доларів.

Фінансові показники свідчать про те, наскільки сильно санкції Заходу вдарили по країні, особливо по її ключовому енергетичному сектору, де її експорт нафти й газу суттєво постраждав після запровадження обмежень та заборон.

Дохід від експорту енергетичних ресурсів

Москва отримує значну частину свого доходу від продажу нафти й газу, але західні санкції підривають це джерело прибутку.

У червні Міністерство фінансів Росії повідомило, що надходження від податків на нафту й газ знизилися на 36% проти минулого року до приблизно 571 мільярда рублів, а прибутки від сировини та нафтопродуктів впали на 31% до 426 мільярдів рублів.

Рубль відчуває “вільне падіння”

До проблем Росії додається падіння рубля. Валюта країни влітку різко впала до 94,48 рубля за долар, досягнувши 15-місячного мінімуму, що спричинене втратою капіталу, скороченням податкових надходжень і зменшенням резервів центрального банку.

“Рублю нікуди піти, крім як униз”, — заявив економіст Костянтин Сонін із Чиказького університету у своєму твіті.

Занепокоєння щодо волатильності валюти спричинило хвилю внутрішніх виведень коштів із центрального банку країни на суму понад 1 мільярд доларів. Банківська паніка переважно була зумовлена останнім заколотом ПВК “Вагнер”.

Ослаблення російської валюти змусило країну вжити відчайдушних заходів. Останнім часом міністр закордонних справ Росії закликав країни Південно-Східної Азії відмовитися від долара та використовувати місцеві валюти для здійснення торгівлі.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Путіна “все під контролем”: слабкі місця російської економіки та як по ній б’ють санкції Заходу 5.00 5 2
Політика / Світ
20.07.2023 333
Еще материалы раздела «Світ»