<
НОВИНИ ДНЯ: "Чорна бухгалтерія" та мовчання порнозірки: Трампа визнали винним за всіма 34 пунктами звинувачення  Трамп обрав собі радника на випадок повернення до Білого дому: цікаві деталі від WSJ  Україну в останній день весни накриють грози, а літо почнеться із спеки: синоптикиня дала прогноз  Весна прощається грозовими дощами: прогноз погоди в Україні в останній день травня  Не паркуйся де попало: який розмір штрафів за порушення правил  Чекати на спеку? Синоптик розповіла про погоду на 31 травня та в перші дні літа  Новий міністр оборони РФ Бєлоусов приречений на поразку: у The Hill пояснили чомувсі новини дня
Політика
Україна
22.07.2023 715

Ядерна зброя вже в Білорусі – розвідка США

Минулого місяця президент РФ Владімір Путін заявив, що «перші ядерні боєголовки вже доставили в Білорусь» для «стримування».

Високопосадовці Розвідувального управління Міноборони США (DIA) заявили напередодні, що «не мають підстав сумніватися» у заяві Путіна, передає CNN.

За даними Федерації американських вчених, Росія має близько 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок, включаючи близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї. Зараз незрозуміло, яку частину цього арсеналу Путін збирається перемістити, а офіційні особи США та Заходу публічно не підтвердили, що будь-яка зброя була передана Білорусі.

Але високопоставлені чиновники DIA сказали невеликій групі репортерів, що аналітикам «немає підстав сумніватися» у твердженнях Путіна, а також немає підстав сумніватися, «що вони досягли певного успіху» у передачі зброї.

Чиновники не стали розкривати, чому вони так вважають. Вони визнали, що розвідувальній спільноті США важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових знімків.

Своєю чергою білоруський диктатор Аляксандр Лукашенка заявив минулого місяця, що в умовах агресії він «без вагань» використає російську тактичну ядерну зброю, розміщену на білоруській землі. Однак високопоставлені чиновники DIA не вірять, що Лукашенко матиме контроль над арсеналом. За словами офіційних осіб, він, швидше за все, буде повністю контролюватися Росією.

За словами представників DIA, вони також не вірять, що переміщення зброї до Білорусі змінить глобальний ядерний ландшафт або збільшить ризик ядерного інциденту, оскільки вони зберігатимуться на складах, а не на передовому розгортанні, і контролюватимуться російськими силами.

Представник Державного департаменту Метью Міллер також сказав, що США «не бачать жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції, а також жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю».

Оценка материала:

5.00 / 1
Ядерна зброя вже в Білорусі – розвідка США 5.00 5 1
Політика / Україна
22.07.2023 715
Еще материалы раздела «Україна»