<
НОВИНИ ДНЯ: Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало список  Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього рокувсі новини дня
Політика
Світ
29.07.2023 348

Грузини влаштували "гостинний" прийом: лайнер із росіянами відплив із Батумі раніше

Зурабішвілі назвала російською провокацією прибуття до Батумі лайнера із Сочі.

3cab3809869a6cdbc2b137d32c08076f_29.07.23

Круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами на борту відплив із Батумі у Грузії 27 липня – на два дні раніше, аніж планувалося. Цьому посприяли протести грузинів.

Про це повідомляє видання Netgazeti. Пише ТСН. 

Жителі Батумі влаштували напередодні протест біля круїзного лайнера, що прибув до Грузії 26 липня із російського Сочі. Грузини скандували: "Російський корабель, йди на **й", "Путін – х**ло" та "Абхазія – це Грузія". Протестувальники також демонстрували фото з Абхазії та подій серпневої війни.

Мітингувальники також виконали грузинський гімн на пристані, де пришвартувався лайнер Astoria Grande.

Зауважимо, під час акції протесту в одній із кают судна з'явився російський прапор, однак невдовзі його прибрали. Деякі присутні на судні росіяни вийшли з кают і з насмішкою знімали протестувальників на відео, крутячи пальцями біля скронь. Зрештою, за годину після мітингу лайнер Astoria Grande залишив порт Батумі.

Додамо, що окрім прибуття лайнера з Росії обурення у жителів Батумі викликали коментарі російських туристів на ньому. Останні в інтерв'ю місцевим медіа стверджували, що Росія не окупувала Грузію, та заявляли, що "ми, як і раніше, в Радянському Союзі". Одна з російських туристок відкрито сказала, що відвідувала Абхазію, а це – порушення законодавства Грузії.

Напередодні в Агентстві морського транспорту Грузії повідомляли, що прибуття лайнера Astoria Grande має комерційний характер. Судно зареєстроване на Сейшельських островах на ім'я компанії Goodwin Shipping Limited і не перебуває під дією міжнародних санкцій.

Реакція президентки Грузії

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що прибуття до Батумі лайнера із Сочі – російська провокація, а в цей час президент РФ Володимир Путін блокує вільне судноплавство у Чорному морі.

"Пишаємося тим, що наш народ мирно протестує проти останньої російської провокації – російського круїзного лайнера, що заходить до грузинського порту Батумі", – написала президентка у Мережі вранці 28 липня.

Зурабішвілі такоє наголосила, що безпека Чорного моря – життєво важлива для України, Грузії і Євросоюзу.

Нагадаємо, у травні Росія скасувала візовий режим для громадян Грузії та відновила авіапольоти до цієї держави. Це викликало невдоволення у грузинів, і коли у Тбілісі 19 травня після чотирирічної перерви приземлився перший літак із Москві, місцеві жителі влаштували протести в аеропорту.

Окрім того, наприкінці травня протести в Грузії зірвали весілля доньки голови МЗС Росії Сергія Лаврова. Зурабішвілі тоді назвала це "перемогою суспільства".

Оценка материала:

5.00 / 2
Грузини влаштували "гостинний" прийом: лайнер із росіянами відплив із Батумі раніше 5.00 5 2
Політика / Світ
29.07.2023 348
Еще материалы раздела «Світ»