<
НОВИНИ ДНЯ: Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Україні  Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням  Україна має право завдавати ударів по території Росії західною зброєю — голова МЗС Британії  Синоптикиня розповіла, чи потішить теплом погода на Великдень  Не тільки Донбас. Росія цього року хоче захопити Запорізьку область, - Павлюк  Путін, імовірно, хоче покарати Шойгу за недосягнення військових цілей Кремля, - ISW  Павлюк підтвердив, що у росіян є план захоплення Харкова і Сумвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.07.2023 341

Екстремальна спека, бурі, шквали та град: синоптики попередили українців про погодні катаклізми в серпні

Вже майже минула більша частина літа 2023 року та залишився останній місяць – серпень. Так, за прогнозами, у серпні погода ще порадує українців сонцем та спекою, проте вистачатиме й дощів з грозами.

Тим, хто ще не встиг поніжитися на сонці, не варто перейматися – у серпні ви ще матимете вдосталь часу для цього. Адже за прогнозом синоптиків, останній місяць літа буде більш схожим на липень. Детальніше про те, якою буде погода в Україні у серпні повідомили в ТСН. Пише OBOZREVATEL.

Прогноз Укргідрометцентру

За даними Укргідрометцентру, погода у серпні також буде доволі мінливою: спека знову чергуватиметься з дощовими днями, як це було у липні. Прогнозована середня місячна температура буде коливатися від 20 до 25 градусів, з винятком Карпат, де очікується 16-18 градусів.

Як зауважують синоптики, кінець місяця буде більш прохолодним, водночас перша його половина, буде доволі спекотною.

Як зазначив начальник відділу метеорологічних прогнозів Владислав Білик у коментарі ТСН, початок наступного місяця буде більше схожий на липень.

"Матимемо нестійку погоду, температурні "гойдалки", два-три дні доволі теплої погоди, потім дощі, холод на день-два, далі знову потепління. Місяць не буде посушливим, як, наприклад, минулий червень, дощі прогнозуються в межах норми. Погодні катаклізми будуть, без них влітку ніяк неможливо, це типові явища для наших широт. Але правильніше їх назвати складними погодними умовами, це бурі, шквали, град, зливи. Спрогнозувати заздалегідь, коли і який регіон накриє негода, можливо принаймні хоча б за три доби. Але те, що складних погодних умов у серпні треба чекати скрізь, безперечно", – розповів метеоролог.

У серпні очікується, що максимальна температура повітря, ймовірно, може сягнути 42 градусів. Мінімальна температура, яка очікується у серпні – 2 градуси морозу.

Кількість опадів у серпні буде варіюватися від 31 до 73 мм, в Карпатах ця цифра може досягати навіть 90-112 мм, що становитиме приблизно 80-100% норми, так само як і в липні. Водночас ситуація з опадами значно відрізнятися залежно від регіону: зокрема на півдні, у Херсонській області та в Криму, погода буде більш сухою.

Яким буде серпень – погодні сайти

За узагальненим прогнозом популярних метеосайтів: meteofor і sinoptik, початок серпня буде неоднаковим у різних регіонах країни. Так, на початку місяця, коли у західних областях погода буде більш прохолодною та литимуть дощі, у східних областях палитиме сонце. Згодом температура повітря підніметься практично в усіх регіонах, і протягом майже всього місяця буде спекотно. Дощі ж у серпні литимуть періодично, проте не будуть тривалими.

Західні області

Упродовж першого тижня серпня жителям заходу України синоптики рекомендують мати при собі парасольки, оскільки литимуть дощі. Зокрема, на 6 серпня синоптики прогнозують зливи та похолодання, температура впаде з 23-25 градусів до 16-18 градусів. Проте, літнє тепло повернеться в регіон ближче до 8-9 серпня, тоді  температура вдень знову підніметься до 25-29 градусів.

Наступне незначне похолодання, за даними метеосайтів, відбудеться період із 16 по 20 серпня. Після цього температура знову підвищиться. Водночас кінець місяця принесе в західні області осінню погоду з дощами й похолоданням до +20 градусів.

Північні області

На півночі України початок серпня буде непередбачуваним та принесе різну погоду в різних регіонах. Впродовж перших п'яти днів на Волині та Рівненщині очікується сонячна та тепла погода, зливи з грозами та град будуть лише 6-7 серпня. Водночас на Сумщині, навпаки, перші три дні будуть дощовими й грозовими, а після цього, протягом двох тижнів, очікується спекотна і суха погода з температурою до +30 градусів і вище.

У Житомирській, Чернігівській та Київській областях погода буде більш стабільною.  Перший тиждень буде з відносно частими короткочасними дощами, але температура повітря буде комфортною – 23-26 градусів тепла. У середині та майже до кінця місяця погода буде змінюватися: часом будуть дощі, часом сонце, але загалом буде тепло.

Денна температура на півночі буде коливатися між +24°C і +29°C. В останній день серпня осінь наступить і на півночі: очікується дощ і температура +20 градусів.

Центральні області

У центральних областях країни очікується сухий і спекотний серпень. Є деякий приріст опадів, зокрема на Вінниччині та Черкащині, особливо на початку місяця. Проте на подальші дні інтернет-синоптики передбачають лише поодинокі короткочасні дощі, а температура вдень буде коливатися від 24 до 30 градусів тепла.

Спекотна і суха погода очікується на Дніпропетровщині, де денна температура часто сягатиме +33...+34 градусів.

Східні області

У  областях, які належать до східного регіону, очікується сильна спека практично протягом усього серпня, і при цьому опадів майже не буде. Дощі зволожать землю лише в початкові дні місяця, а іноді також із 15 по 20 число. Ці періоди принесуть комфортні температури близько 25-26 теплих градусів, але ненадовго. В інші дні температура повітря буде триматися вдень на рівні близько +30 градусів, а в Луганській області протягом першого тижня серпня може досягати навіть +35 градусів і вище.

У другій половині серпня буде трохи прохолодніше на Харківщині, де температура опуститься з +30 до "лише" +24...+25 градусів.

Південні області

На півдні України, до якого входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області й Крим, майже весь серпень буде теплим і сухим. Одеситам, завдяки близькості Чорного моря, буде найкомфортніше, оскільки температура повітря не підніматиметься вище за +30 градусів. Протягом місяця передбачаються також періоди теплих короткочасних дощів.

Отож, синоптики обіцяють українцям спекотний грозовий серпень з опадами, що не перевищують норму.

Як повідомляв OBOZREVATEL, українські фахівці кажуть, що цього року в нас літо не найспекотніше, оскільки дні з високими температурами швидко змінюються прохолоднішими. Проте світові прогнози обіцяють нам спекотне майбутнє.

Оценка материала:

5.00 / 1
Екстремальна спека, бурі, шквали та град: синоптики попередили українців про погодні катаклізми в серпні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.07.2023 341
Еще материалы раздела «Суспільство»