<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травні  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 29 квітня – 5 травня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 29 квітня-5 травня 2024 року  Дощі та грози, але не всюди. Синоптики розповіли про погоду на 29 квітня  В Україні заблокували понад 2500 сайтів онлайн-казино, - Офіс генпрокурора  В Україні від 1 травня набувають чинності важливі зміни до ПДР: що треба знати водіям  Місцями з дощами, проте дуже тепло: прогноз погоди на 29 квітнявсі новини дня
Політика
Україна
30.07.2023 3077

В Україні більше не буде селищ міського типу

В Україні триває дерадянізація в усіх сферах. Так, у межах законопроєкту №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою" у переліку статусів українських населених пунктів більше не буде селищ міського типу.

За нього в другому читанні та в цілому проголосувало 262 депутати.

Зазначається, що новий закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільських стане більше за рахунок переходу всіх смт до категорії "простих" селищ.

Таким чином, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10000 жителів матимуть статус міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5000 жителів – просто селищами, інші населені пункти – селами.

У межа нового закону також запроваджується нове поняття – "поселення". Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування.

Повідомляється, що станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 звичайні селища та 27204 села.

Оценка материала:

5.00 / 4
В Україні більше не буде селищ міського типу 5.00 5 4
Політика / Україна
30.07.2023 3077
Еще материалы раздела «Україна»