<
НОВИНИ ДНЯ: Данілов та інші: Росія оголосила у розшук низку колишніх українських топчиновників  У РФ істерика після заяви Кемерона: погрожує бити "по об'єктах Британії поза Україною"  Оладки з яблуками: простий рецепт  Коли Радониця 2024 року: історія, звичаї та народні прикмети  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  "Не зможемо чекати". Шольц закликав Європу посилити ППО України з наявних запасів  Запечений сир "Камамбер" з багетом: рецепт для гарної вечерівсі новини дня
Політика
Україна
31.07.2023 435

Експертами підготовано законопроект, який сприяє посиленню економічних санкцій проти Росії

За результатами арештів і різних механізмів конфіскації активів росіян та колаборантів в Україні з 24 лютого 2022 року до державного бюджету було спрямовано 28,3 млрд грн. але досі не націоналізовані біля 1000 комерційних об'єктів, що належать резидентам РФ, а критерії та процедури стягнення активів не стимулюють розширення та пришвидшення  цього процесу.

IMG_20230731_140300_041_31.07.23

Тому питання посилення санкційного тиску на РФ та наявність обґрунтованих підстав для блокування та конфіскації майна агресора і дотичних до агресії осіб, є одним з важливих факторів досягнення перемоги у війні.

З метою вдосконалення  цього механізму  експертами Інститутом  безпеки Східної Європи за підтримки Міжнародного Фонду Відродження. було розроблено законопроект  «Розширення правових підстав для застосування санкцій та конфіскації майна агресора» презентація та обговорення якого відбулось на  круглому столі  в ІА Укрінформ.

Учасники круглого столу серед яких були народні депутати України, представники РНБО, НАЗК, та інших органів центральної влади, провідних аналітичних центрів та незалежні експерти обговорили можливі шляхи підвищення ефективності санкційної політики та розширення  підстав для стягнення активів агресора.

Модерував захід  Віктор Чумак – народний депутат України 7 та 8 скликання.

Голова Правління Інституту безпеки Східної Європи Анатолій Пінчук презентував розроблений експертами інституту проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового режиму майна в умовах воєнного або надзвичайного стану».

IMG_20230731_140314_085_31.07.23

Законопроект спрямований саме на розширення підстав для застосування санкцій,  впроваджує механізм блокування активів, розширює перелік підстав для блокування та конфіскації активів та вдосконалює процедури та повноваження державний інституцій, дотичних до цих процесів таких як НАЗК, СБУ, Міністерство юстиції, Агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів  тощо.

Стосовно останнього під час дискусії було зазначено що скандальні результати конкурсу з обрання директора Агентства ставлять під сумнів доцільність розширення та вдосконалення його функцій.

Щодо санаційної політики – в  Україні на сьогодні діє закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» прийнятий на початку березня 2022 року,  про вилучення майна Російської  Федерації як держави –агресора (він регулює  все, що належить державі, все конфіскується) і є  закон «Про санкції»,  в яку внесли статтю 5.1  в якій містяться підстави до запровадження санкцій, на основі якої відбувається конфіскація майна.

Розроблений експертами законопроект суттєво розширює коло підсанкційних осіб, та вдосконалює санкційні процедури.

Зокрема, вносяться зміні до статті 5.1 і тепер вона містить  більше підстав для вилучення майна. Законопроектом запропоновано додатковий механізм  поводження з майном резидентів - блокування активів. Насамперед,  резидентів і  пов’язаних  з ними осіб, які  сплачують податки в Росії. Для  широкого загалу таких резидентів активи блокуються з можливістю для них вийти з-під цього блокування, якщо вони перестають відповідати певним критеріям

Також, законопроект уніфікує визначення країни агресора Під вплив закону підлягає не тільки  Російська Федерація,  а також, будь яка інша країна, яка згідно певних визначених законом, критеріїв,  поводить себе як агресор;

--- Ми пропонуємо ввести загальне визначення держави-агресора як держави, що здійснює агресію в розумінні резолюції Генасамблеї ООН і визнана Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом», -. наголосила експертка,  адвокатка, голова Національної асоціації патентних повірених України Юлія Прохода.

Законопроектом запропоновано, також, введення терміну  «країна- спонсор тероризму»,   який є в законодавстві де яких західних країн,  зокрема США;

Як наприклад, Іран, який начебто «займає нейтральну позицію». Але вся Україна потерпає від  російських атак  «шахедами » іранського виробництва – пояснила експертка.

Водночас передбачається вилучення активів у афілійованих осіб, що пов’язані з вищезгаданими країнами. При чому до складу  афілійованих осіб  відносять будь-які представництва та/або навіть громадські формування, що діють в інтересах агресора.

Також, законопроект розширює та деталізує повноваження  та компетенції  деяких органів державної влади, дотичних до процесу реалізації  санкційної  політики, та  стягнення майна. Йдеться про  НЗК, РНБО, Мінюст, АРМА.

Представник Президента в Конституційному Суді України,  членом Комітету Верховної Ради з питань національної безпекиоборони та розвідки, народний депутат України Федір Веніславський підтримав пропозиції,  які містяться в законопроекті та зазначив, що   де які  пропозицій можуть бути цікаві для низькі рішень парламенту.

Він наголосив  на важливості та своєчасності проєкту, а також, зауважив,  що  розширення підстав для застосування санкцій повинно бути більш детально  прописано, щоб повністю виключити можливість використання  будь- яких  юридичних  «щилин»  для рейдерських захоплень конфіскованих активів.

--- Санкції це наш «другий фронт»  і в нас є тільки два прийнятних варіанти перемоги в цій війні. Повна перемога над Росією зі зброєю в руках, або  перемога шляхом трансформації політичного режиму в Росії.

Перемога зі зброєю в руках  це дуже  важкий ресурсний та тривалий шлях,  навіть за беззаперечної та ефективної підтримки  країн  міжнародної спільноти.

Другий  шлях - це зміна політичного режиму в Росії, який може відбутися тільки в наслідок політичної соціально-економічної  кризи. І до цього вона має бути доведена   не тільки міліарними, а й найжорстокішими по відношенню до Росії, тотальними санкціями  застосованими  Україною, так всіма країнами світу, які нас підтримують.   --

Зазначив наприкінці зустрічі  голова правління  Інститут безпеки Східної Європи Анатолій Пінчук, тим самим  ще раз підкреслив виключну важливість ефективної консолідації зусиль  «на всіх фронтах»  органів влади та громадянського суспільства задля Перемоги.

За результатами обговорення законопроект доопрацьовано та внесено до Верховної Ради України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Експертами підготовано законопроект, який сприяє посиленню економічних санкцій проти Росії 5.00 5 1
Політика / Україна
31.07.2023 435
Еще материалы раздела «Україна»