<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.08.2023 326

Оформлення паспорта у Україні: хто має право не платити адміністративний збір

Під час оформлення внутрішнього або закордонного паспорта необхідно сплачувати адміністративний збір. Втім, за певних умов українці можуть бути звільнені від його сплати.

3j0a6743_650x410_01.08.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Мінреінтеграції.

В яких випадках це можливо:

  • Адміністративний збір не справляється, якщо паспорт громадянина України оформлюється вперше;
  • Адміністративний збір (консульський збір) не сплачується людиною, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України (за умови, що заява на оформлення паспорта подається протягом одного року з дня її звільнення);
  • Від сплати можуть звільнятися окремі категорії осіб за рішенням органів місцевої влади.

Зміна паспорта в Україні

Українці не повинні обов'язково замінювати паспорт-книжечку на ID-картку. Річ у тому, що законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів зразка 1994 року, тобто так званого паспорта-книжечки. Проте зараз отримати ID-картку можна за бажанням або коли необхідна заміна паспорта.

Важливо, що громадянам України, яким виповнилось 25 та 45 років і які мають паспорт-книжечку, необхідно буде вклеїти фото в документ до 1 серпня поточного року. Якщо фотокартку не буде вклеєно, паспорт підлягає обміну на ID-картку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Оформлення паспорта у Україні: хто має право не платити адміністративний збір 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
01.08.2023 326
Еще материалы раздела «Суспільство»