<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Сікорський: Позиція Трампа щодо України "не така чорно-біла, як дехто думає"  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Новий закон про мобілізацію: хто, де та як вручатиме повістки з 18 травня  Не тільки паска та яйця: що готували та як святкували Великдень наші предки  Вчені нарешті розгадали таємницю Бермудського трикутника  В уряді Німеччини прокоментували вбивство українських військових росіяниномвсі новини дня
Політика
Світ
02.08.2023 2042

Переговори щодо України в Саудівській Аравії: як вирішили діяти у Путіна

30 країн були запрошені на дискусії щодо України в Джидді, але Росії немає в списку.

f1d2c658cf2adf24f4bab0c11f6f1368_02.08.23

Росія заявила 31 липня, що буде “уважно стежити” за переговорами щодо України, які відбудуться в Саудівській Аравії на початку наступного місяця. Пише ТСН. 

Про це пише Politico.

Саудівська Аравія планує провести мирні переговори за участю України, західних держав і деяких великих країн, що розвиваються, в серпні, повідомила 29 липня газета The Wall Street Journal.

Росія, яка розпочала повномасштабне вторгнення до України в лютому 2022 року і продовжує завдавати ракетних ударів по Україні, не була запрошена на переговори, але речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва “стежитиме за цією зустріччю”, повідомило 31 липня російське ЗМІ “РИА Новости”.

“Залишається до кінця зрозуміти, які цілі ставляться і про що, власне, планують говорити організатори”, — зазначив Пєсков, додавши, що будь-які спроби сприяти мирному врегулюванню “заслуговують на позитивну оцінку”. Президент Росії Володимир Путін нещодавно заявив, що не може бути ніякого припинення вогню, поки українські війська “наступають”.

Майбутні переговори, організовані Саудівською Аравією, в яких можуть взяти участь офіційні особи із 30 країн, відбудуться в Джидді 5 і 6 серпня.

Велика Британія, Південна Африка, Польща та ЄС підтвердили свою участь у переговорах, а також очікується присутність радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана, повідомляє The Wall Street Journal. Також запрошені Індія і Бразилія.

Раніше цього літа лідери й високопосадовці з понад десятка країн зібралися в Копенгагені, щоб обговорити можливий мирний план для України.

Але деякі великі країни, що розвиваються, все ще вагаються із засудженням війни, що стало очевидним під час саміту ЄС із латиноамериканськими лідерами, який відбувся минулого місяця.

Згідно з повідомленням The Wall Street Journal, офіційні особи сподіваються, що майбутні переговори можуть отримати міжнародну підтримку мирних вимог України і, можливо, призвести до саміту пізніше цього року. Західні дипломати повідомляють, що Саудівська Аравія була обрана для проведення цього раунду переговорів частково в надії переконати Китай, який має тісні зв'язки з Саудівською Аравією, взяти участь у переговорах.

Оценка материала:

5.00 / 2
Переговори щодо України в Саудівській Аравії: як вирішили діяти у Путіна 5.00 5 2
Політика / Світ
02.08.2023 2042
Еще материалы раздела «Світ»