<
НОВИНИ ДНЯ: Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Україну накриють дощі з грозами: карта погоди на Великдень і Світлу Седмицю  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Чиновникам змінили правила бронювання від мобілізації: хто не отримає відстрочку  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОПвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.08.2023 607

П'ять фруктів та овочів, які обов'язково потрібно їсти в серпні

Саме в серпні достигають найбільше фруктів та овочів, які обов'язково потрібно додати до свого щоденного раціону, щоб наситити організм вітамінами й корисними речовинами.

large_03.08.23

П'ять фруктів та овочів, які обов'язково потрібно їсти в серпні. Пише ТСН. 

Кавуни

Хоча кавуни починають з'являтися на прилавках магазинів вже в середині липня, експерти радять починати купувати їх від початку серпня. Так ви будете впевнені, що ягоди достигли природним чином.

Кавуни на 90% складаються з води, тому вони є чудовим варіатом для боротьби зі зневодненням за інтенсивних фізичних навантажень чи просто тоді, коли набридло пити звичайну воду.

Вони є відмінним джерелом вітамінів, зокрема А і С, а також магнію й калію. Вітаміни в кавунах допомагають боротися з оксидативним стресом, а мінерали покращують сон і роботу серця. Містяться в кавунах і антиоксиданти: бета-каротин і лікопин. Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі та потенційно знижують ризик розвитку деяких захворювань. А ще в них міститься клітковина, яка допомагає підтримувати здоров'я ШКТ та покращує травлення.

Інжир

Соковитий ароматний інжир також починає з'являтися на ринках саме в серпні. Солодшими вважаються плоди з більш темною шкіркою. Цей дивовижний фрукт дуже цікаво запилюється. Вивернута всередину квітка запилюється за допомогою ос-бластофаг, які переносять пилок із чоловічих дерев на жіночі. Частина нащадків цих комах залишається і переробляється ензимом квітки, який називається фітином. Тому інжир не є веганським продуктом.

Інжир є багатим джерелом важливих поживних речовин, зокрема клітковини, міді, вітаміну В6, пантотенової кислоти, калію. Є в ньому й антиоксиданти, флавоноїди, поліфеноли.

Завдяки помірному глікемічному індексу інжир можна їсти навіть діабетикам і тим, хто стежить за своєю фігурою. Але варто пам'ятати, що калорійність сушеного інжиру вища (250 ккал на 100 г продукту проти 50 ккал). Експерти радять з'їдати близько 150 г свіжого або 2-3 штуки сушеного інжиру на день.

Кукурудза

Кукурудза є смачним джерелом клітковини, вуглеводів, білка. В ній міститься фолієва кислота, яка особливо важлива для вагітних і жінок, які планують завагітніти. Крім того, вона багата на вітаміни В3 і В6, які потрібні організму для правильного функціонування нервової системи.

Якщо їсти кукурудзу як попкорн, ви наситете організм цинком, марганцем і фосфором. У свіжій кукурудзі додатково містяться лютеїн і зеаксантин, які допомагають підтримувати гостроту зору, захищають очі від пошкоджень синім світлом.

Одним з основних поліферольних антиоксидантів у кукурудзі є ферулова кислота. Більше її лише у вівсі, пшениці та рисі.

Яблука

Вже на початку серпня достигає сорт Білий налив, а слідом за ним - антонівка та кілька інших сортів. У них міститься велика кількість корисних елементів, які потрібні для здоров'я людини.

Зоврема, в кожному сорті яблук містяться вітаміни С, В1, В2, Р і Е. Крім того, в них є залізо, марганець і калій, причому в досить великій кількості. В яблуках багато клітковини, тому вони допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Ябліка смачні й корисні не лише в сирому вигляді, їх часто запікають у духовці, тушать. Також із них готують різноманітні варення, компоти на зиму. Сушити яблука можна на сонці чи в дегідраторі.

Баклажан

Його по праву називають символом серпня. Саме в цей період достигають найніжніші і найсмачніші баклажани, які не мають гіркоти і твердої шкірки. Вживають баклажани лише в готовому вигляді. Наприклад, на грилі, смажать, запікають, тушать тощо.

Баклажан містить велику кількість калію, завдяки якому позитивно впливає на роботу серця й судин, допомагає зменшити набряки. Експерти радять додати цей овоч до раціону тим, у кого порушений мінеральний обмін.

Овоч також корисний за атеросклерозу, тому що він містить грубі волокна, які за регулярного вживання виводять з організму токсини, знижуючи рівень "поганого" холестерину.

Оценка материала:

5.00 / 1
П'ять фруктів та овочів, які обов'язково потрібно їсти в серпні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
03.08.2023 607
Еще материалы раздела «Суспільство»