<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп має намір ініціювати збільшення оборонних бюджетів країн НАТО, - The Telegraph  Коли в Україну надійде більшість обіцяної зброї від союзників  Як працюватимуть банки 6 та 8 травня  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Українівсі новини дня
Політика
Україна
08.08.2023 502

Нардепу не подобається українізація радянського монумента "Батькіщина-мати"

Він вважає, що "скульптура "Батькіщина-мати" будувалася як типовий класичний зразок радянського монументального мистецтва".

d2a5006cae803840346b7fd79916a357_08.08.23

Голова Українського інституту національної пам’яті (2014–2019 рр), народний депутат України Володимир В'ятрович вважає, що не потрібно українізувати все радянське, зокрема йдеться про монумент "Батьківщина-мати", бо так буде забуватися історія про силу насадження СРСР. Пише ТСН. 

Таку думку він висловив в етері Еспресо.

"Я не говорю, що треба забувати радянське чи російське імперське минуле, але я кажу, треба пам'ятати, як той режим був силою насаджений у нашій країні та своїми репресіями знищував українців. Можливо, саме для того варто пам'ятати про цю історію. Мені не подобається, що ми постфактум і зворотному порядку українізуємо ті чи інші періоди історії, чи історичні пам'ятки. Ця скульптура "Батькіщина-мати" будувалася як типовий класичний зразок радянського монументального мистецтва з чіткою метою – впливати назагал, показувати могутність та пригнічувати людину. Ця скульптура несе певні меседжі й перейменуванням чи прикрашанням тризубом їх не зміниш", - пояснив В'ятрович.

На його думку, після перейменування та перефарбування скульптура чи історічна пам'ятка з будь-якими прикрасами залишається радянською монументальною скульптурою.

На "Батьківщину-мати" встановили тризуб

Нагадаємо, у неділю, 6 серпня, на щит монумента "Батьківщина-мати" в Києві встановили тризуб. Раніше на цьому місці  був символ СРСР,  його днемонтували.

У Росії відреагували на встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" у Києві. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Україна не вміє "любити свою матір" - Батьківщину.

Оценка материала:

5.00 / 2
Нардепу не подобається українізація радянського монумента "Батькіщина-мати" 5.00 5 2
Політика / Україна
08.08.2023 502
Еще материалы раздела «Україна»