<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Політика
Світ
16.08.2023 329

Міністр оборони Китаю їде до Росії та Білорусі, незважаючи на заперечення Заходу

Китай збирається підтримати Росію та Білорусь і шукати "нові шляхи розвитку поза західними механізмами".

302da5d22e2cca7686dec64dd03edddc_16.08.23

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу відвідує Росію та Білорусь на знак підтримки їх як "країн, які Захід намагається ізолювати через вторгнення Росії до України". Пише ТСН. 

Про це повідомляє Yahoo News.

У понеділок, 14 серпня, Лі Шанфу відправився у шестиденну поїздку, під час якої він виступить із промовою на Московській конференції з міжнародної безпеки та зустрінеться з керівниками оборони Росії та інших країн.

За інформацією російських пропагандистських ЗМІ, на цій конференції виступить і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров з промовою на тему "Пошук більшістю країн світу шляхів розвитку поза західними механізмами, включаючи зміцнення багатосторонніх об'єднань нового типу".

Зазначається, що на захід запрошено представників близько 100 країн і восьми міжнародних організацій.

"Обговорюватимуться різні аспекти безпеки в умовах становлення багатополярного світового порядку, шляхи відновлення конструктивного міжнародного співробітництва в контексті агресивних претензій євроатлантичних еліт на світове панування", - заявляють у російському МЗС.

Своєю чергою, речник МЗС Китаю Ван Веньбінь послався на заяву Міністерства оборони країни і додав, що лідери Китаю та Росії "підтримували стратегічну комунікацію з різних питань".

"Дві сторони провели впорядкований обмін думками на високому рівні з широких тем, зокрема щодо двостороннього співробітництва та питань, що викликають спільне занепокоєння", — сказав Ван Веньбінь.

Речник МЗС Китаю додав, що "дві країни продовжуватимуть розвивати китайсько-російське всеосяжне стратегічне партнерство в нову еру". Це було очевидне посилання на спільну заяву президента Росії Володимира Путіна та його китайського колеги Сі Цзіньпіна в Пекіні минулого року перед повномасштабним вторгненням Росії до України, в якій вони оголосили про "безмежну дружбу".

Зазначається, що присутність Лі Шанфу на конференції ще більше підкреслює прагнення Китаю та Росії узгодити свою зовнішню політику, намагаючись підірвати очолюваний Заходом ліберально-демократичний світовий порядок, незважаючи на їхні економічні та репутаційні витрати.

Після цього китайська делегація поїде до близького союзника Росії Білорусі, чия територія використовується під час російського вторгнення. Там міністр оборони Китаю проведе зустрічі та переговори з державним і військовим керівництвом Білорусі та відвідає військові об'єкти.

Слід зазначити, що Китай від початку великої війни в Україні заявляє про нейтралітет у конфлікті, але звинувачує США і їхніх союзників у провокуванні Росії та підтримує міцні економічні, дипломатичні та торговельні зв’язки з Москвою. Китай надійно підтримав Росію у протистоянні засудженню США вторгнення в Україну на міжнародних форумах, але заявляє, що не буде надавати зброю жодній зі сторін війни.

Оценка материала:

5.00 / 1
Міністр оборони Китаю їде до Росії та Білорусі, незважаючи на заперечення Заходу 5.00 5 1
Політика / Світ
16.08.2023 329
Еще материалы раздела «Світ»