<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічки  Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травеньвсі новини дня
Політика
Світ
17.08.2023 363

Ще один “удар в спину” Кремля: Іран почав витісняти російську нафту з Китаю

КНР імпортує іранську нафту, яку Тегеран пропонує зі значними знижками.

7694fb8add4dd4e9251a35f1ae66e844_17.08.23

Китай різко нарощує закупівлю нафти в Ірані за ціною меншою, ніж пропонує Росія. Пише ТСН. 

Про це в середу, 16 серпня, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані аналітичного центру Kpler.

У серпні КНР імпортує з Ірану 1,5 млн барелів на добу — рекордний обсяг як мінімум за останні 10 років.

Порівняно з січнем–липнем, коли Китай купував у середньому 917 тисяч барелів на добу, попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора рази.

Як повідомили трейдери, які працюють в регіоні, причина полягає насамперед у ціні. Іранська нафта, за їхніми словами, пропонується зі знижкою $10 за барель до Brent і коштує значно дешевше за російську.

У серпні вартість Urals у західних портах РФ піднялася до $70. І хоча це на $15 нижче за поточні котирування Brent, реальна знижка значно менша, оскільки в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування та страхування.

Нові ціни на нафту з Росії дедалі менше подобаються її ключовим покупцям, включаючи не лише Китай, а й Індію. Від середини травня нафтовий експорт з РФ до Азії скоротився на 25%, а його обсяги - 2,6 млн барелів на добу станом на кінець липня - стали найнижчими від початку січня 2023 року.

Як повідомляли раніше, Росія не доправила до Ірану жодного з 50 винищувачів Су-35, які обіцяла: у Тегерані в розпачі.

Нагадаємо, Сполучені Штати впевнені, що обмеження цін на російську нафту, встановлене "Великою сімкою", сприяє скороченню доходів Москви.

Оценка материала:

5.00 / 2
Ще один “удар в спину” Кремля: Іран почав витісняти російську нафту з Китаю 5.00 5 2
Політика / Світ
17.08.2023 363
Еще материалы раздела «Світ»