НОВИНИ ДНЯ: Візит спецпредставника Трампа до України вже готують, дата визначена, - МЗС  Грибна підлива: рецепт смачного додатку до страв  Синоптики розповіли, на яку погоду чекати в Україні 22 грудня  Погода знову вражає: якими будуть вихідні в Україні  Чи потрібні парасольки? Якої погоди чекати українцям на Різдво  На вихідних погода в Україні зіпсується  Вихідні будуть без морозів, але з опадами, вдень до +7°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.08.2023 90508

Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом: поширена помилка господинь

Для багатьох рецептів кондитерських виробів використовується гашена сода. Але не завжди випічка підіймається і виходить чудової якості.

В чому причина, що навіть досвідчені господині не завжди роблять правильно — пише ТСН.ua

Коли ми готуємо випічку, млинці та оладки, то намагаємося досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Досягають цього у різний спосіб: додаванням дріжджів, пекарського порошку, соди.

Сода розпушує будь-який виріб у два етапи. Спочатку, коли стикається з кислим середовищем оцту, відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу, потім, на другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.

Як звичайно господині гасять соду оцтом

Більшість господинь звикла гасити соду оцтом  у ложці чи склянці перед тим моментом, коли соду додають у тісто. У такому разі відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу, але цей вуглекислий газ абсолютно нічого не розпушує, тому що весь процес відбувається в ложці, поза тістом. У такому разі перший етап розпушування тіста вже втрачено, тому що  кислота нейтралізує соду призначену в рецепті для розпушування виробів.

Як правильно гасити соду?

Соду гасити оцтом можна таким чином. Соду всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки ще не додана мука та полити оцтом. Після чого перемішати. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, який розпушує, залишиться у тісті.

Ще кращий, стовідсотковий спосіб  - додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - до рідких. Тобто соду додати до цукру, борошна та до інших сипучих продуктів, а оцет, наприклад, до яйця, кефіру, до сметани тощо. Перемішати в окремих місткостях сухі інгредієнти разом з содою та рідкі разом з оцтом.  А потім їх перемішати. У цьому випадку реакція відбувається всередині тіста, і вуглекислий газ зберігається й працює.

Потрібно мати на увазі ще такий момент - якщо у складі тіста присутні в достатній кількості кислі продукти, як от сметана, кисляк, лимонний сік тощо, додатково оцет в рідкі компоненти тіста додавати не потрібно. Сода в такому тісті чудово погаситься і без оцту, а виріб вийде пишним.

Оценка материала:

4.60 / 5
Виявляється, багато хто неправильно гасить соду оцтом: поширена помилка господинь 4.60 5 5
Життя та Стиль / Суспільство
20.08.2023 90508
Еще материалы раздела «Суспільство»