<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
24.08.2023 385

Навіщо в хрущовках робили вікно між ванною та кухнею: можливі версії

У старих п'ятиповерхівках є невелике вікно з кухні у санвузол, призначення якого досі достеменно ніхто не знає. ТСН.ua зібрала популярні версії пояснення цього отвору.

ea5332b26e40f9b9744d9539240ce852_24.08.23

Навіть самі мешканці хрущовок сьогодні вірогідно не знають, навіщо потрібне вікно між кухнею та ванною. Розмір цього віконця був приблизно 50х70 або 60х40 см. Цікаво, що такі вікна-отвори трапляються і в дореволюційних будинках. У більшості типових хрущовок його прибирали під час ремонту.

Навіщо потрібні віконечка між кухнею та туалетом - популярні версії

Як додаткове освітлення та для економії електроенергії. Ця гіпотеза є найправдоподібнішою. До появи електрики доводилося запалювати свічку або гасову лампу, щоб увійти до темної кімнати. Робити це щоразу під час відвідування санвузла було незручно, а світло з вікна з боку кухні рятувало. Під час перебоїв з електрикою віконце також ставало у пригоді. Ну, і для охочих зекономити на електроенергії вікно було саме тим.

Вікно дозволяло візуально розширити простір. В умовах мінімалізму метражу кухонь та санвузлів в «хрущовках» вікно хоч трошки скрашувало цей недолік.

Щоб врятувати людину у випадку травм. Це одна з версій щодо призначення заскленої частини стіни у старих будинках. Слизька підлога, вода та мінімум простору для маневру можуть стати причиною травм, не кажучи вже просто, що людині може стати погано. В такому разі, якщо людина замкнена зсередини, то набагато простіше допомогти їй, розбивши вікно з кухні, ніж зламати двері. Остання, до речі відкривалася назовні, що ускладнює можливість виламати її в умовах тісного передпокою.

Вікно повинно було врятувати від вибуху. Квартири були обладнані газовими казанами чи газовими колонками. Витік газу або якесь пошкодження могло призвести до вибуху. Звідси з'явилася легенда, що в разі аварії потужна хвиля пройде через вікно та збереже саму стіну між кухнею та санвузлом.

Боротьба з туберкульозом та іншими хворобами. Захворіти на туберкульоз боялися, напевно, всі. Темне, вологе приміщення є оптимальним середовищем для збудника туберкульозу – палички Коха та розвитку інших бактерій. Вважалося, що ультрафіолет, який буде проникати з сонячним світлом через віконце, захистить від хвороби. Але, звичайно, у вікно ванни потрапляє мінімум прямих сонячних променів.

Щоб позбутися вологості та цвілі. Цим можна було пояснити, якщо віконце відчинялося. А відчинялося воно не у всіх. Зазвичай у ванній накопичувалися пар і волога, приміщення доводилося довго провітрювати, щоб уникнути цвілі. Внутрішнє вікно, що відчинялося стулкою, розв'язувало цю проблему.

Що сьогодні з вікном, чи можна його прибрати

У сучасних будинках вікно між санвузлом та кухнею не роблять, тому у мешканців нема потреби його прибирати. У старих будинках мешканці часто просять закрити або взагалі прибрати нішу з-під вікна. Зазвичай для цього потрібен дозвіл БТІ. А в будинках із газовими колонками взагалі не дозволяють його демонтувати, аргументуючи це порушенням безпеки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Навіщо в хрущовках робили вікно між ванною та кухнею: можливі версії 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
24.08.2023 385
Еще материалы раздела «Нерухомість»