<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.08.2023 318

Як планують запроваджувати в Україні накопичувальні пенсії

У Кабміни планують запровадити обов’язкове пенсійне накопичення для українців. Це питання є пріоритетним для уряду на 2023 рік.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю Укрінформ розповіла, як буде розвиватися пенсійна система в Україні та як вона може змінитися.

Вона зауважила, що солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

«У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Це стандарт. Якщо ти пропрацював 30-35 років, то 40% від твого середнього рівня заробітку маєш отримувати й на пенсії. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку», – сказала Жолнович.

За її словами, це складні обрахунки, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні приблизно 13 мільйонів людей, котрі сплачують соціальні внески.

«Тож щоб пенсіонер отримував 6-7 чи 10 тисяч гривень, його «візаві», який працює, має сплатити трохи більше ніж 10 тисяч гривень соціального внеску. Мало хто в Україні сплачує такий великий ЄСВ. Тож необхідний ресурс треба шукати деінде, і ми зараз над цим працюємо», – пояснила міністерка.

Також вона додала, що є ще питання соціальної справедливості. За словами Жолнович, чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку.

«Скажімо, пенсія у 2000-му в 300 гривень в еквіваленті до середньої заробітної плати була непоганою. А зараз з індексацією це просто мізер. Індексація постійно «відстає», і це несправедливо. Зараз працюємо над тим, щоб кожна людина мала чіткий алгоритм нарахування пенсії з огляду на відпрацьований стаж та сплачені внески. І щоб цей алгоритм був завжди прив'язаний до якихось базових величин», – роз'яснила вона.

Також очільниця Мінсоцполітики назвала особливості накопичувальної пенсії.

«По-перше, ми не хочемо збільшити навантаження ані на працівника, ані на роботодавця, запроваджуючи обов’язкові накопичення. Тому на початковому етапі держава частину тягаря візьме на себе. Ще дуже важливо спростити процес адміністрування. А також розробити надійні механізми інвестування, аби ці гроші працювали, щоб вони не були втрачені. Тож пенсійну реформу ми дуже скрупульозно прораховуємо. Але впевнена, що вже до кінця року вийдемо з конкретним результатом», – резюмувала вона.

Оценка материала:

5.00 / 1
Як планують запроваджувати в Україні накопичувальні пенсії 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
26.08.2023 318
Еще материалы раздела «Економіка»