<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
28.08.2023 363

Для українських банків готують податок на надприбутки

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про тимчасове оподаткування надприбутків банків, яким пропонується запровадити 5% податку на чистий процентний дохід банків додатково до сплати податку на прибуток підприємств.

Про це повідомив один з авторів законопроєкту, голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев.

Згідно з текстом законопроєкту, додаткове оподаткування банків діятиме з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року. Залучені гроші запропоновано направити до загального фонду бюджету та на оборону країни.

Відштовхуючись від поточного прибутку банків, податок на надприбутки міг би принести до держбюджету додатково близько 10 млрд грн у 2023 році.

Як пояснив Гетманцев, за першу половину 2023 року відсоткові доходи банків досягли 141 млрд грн, зокрема завдяки операціям з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн. Чисті процентні доходи за цей же період становили 93,6 млрд грн. Порівняно з першою половиною 2021 року, вони зросли на 75%. Таким чином нарощування операцій із державними цінними паперами призвело до отримання рекордних надприбутків банками.

"Подібний підхід (windfall tax) вже запроваджено в Іспанії, Чехії, Литві, Угорщині, тому слід придивитися уважніше до досвіду цих європейських країн, що дозволить досягти балансу між забезпеченням стійкості фінансової системи України та оборонними потребами бюджету", – написав Гетманцев у соцмережах.

На думку співзасновника monobank Олега Гороховського, банки перекладуть новий податок у 5% на споживачів, збільшивши вартість кредитів.

"Країна, в якій не розвинене кредитування, може навіть не мріяти про приріст ВВП", – написав Гороховський у соцмережах.

Оценка материала:

5.00 / 2
Для українських банків готують податок на надприбутки 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
28.08.2023 363
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»