<
НОВИНИ ДНЯ: Справа про штурм Капітолію проти Трампа: суд підвищив юридичну планку для прокурорів  Автомобіль, який Путін подарував Кіму, має південнокорейські запчастини, - Reuters  Люди на пляжі - як "живий щит": Маломуж прокоментував "приліт" по відпочивальниках у Севастополі  Рецепт кабачкових млинців на молоці  Археологи знайшли унікальні стародавні гробниці у Південній Кореї  У РФ хочуть повернути смертну кару: достатньо лише указу Путіна  “Бронь” на папері не відображається в “Резерв+”: що робитивсі новини дня
02.09.2023 310

Чи буде в Україні взимку світло, блекаут чи графіки відключень

Спрогнозувати напевно якою буде ситуація зі світлом під час нового осінньо-зимового періоду неможливо. Однак є три імовірні сценарії розвитку подій.

Про це пише РБК-Україна.

Блекаут. Блекаут (повне знеструмлення енергетичної системи міста або ж цілої країни) є найгіршим сценарієм, який розглядався ще минулого року.

Але зараз такий варіант неможливий, вважають експерти, опитані РБК-Україна. Разом з тим українські військові також не прогнозують таких же масованих ударів як торік.

Деякі фахівці схиляються до думки, що максимально негативний сценарій міг бути реалізований лише в тому випадку, якби Україна відмовилася від відновлення зруйнованих об'єктів, зовнішньої допомоги та відключила систему ППО.

Графіки. Не виключено, що одним із варіантів може бути повернення стабілізаційних відключень по всій території країни, які українці пережили минулого року.

Крім того, якщо будуть погіршення погодних умов, може бути відключення через пошкодження.

Також в експертів є припущення, що ризики стабілізаційних відключень з великою ймовірністю можуть зберегтися у прифронтових районах, де відновлювальні роботи було проводити складно. Мова йде про частини районів Херсонської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Разом з тим експерти застерігають, що тимчасові перебої з енергопостачанням будуть можливі, тож радять перевірити справність побутових генераторів, якщо потрібно замінити їх на нові, запастися акумулюючими пристроями та автономними джерелами світла.

Без відключень. Водночас якщо атак на енергосистему не буде, а план ремонтів буде виконано, то ризиків серйозних проблем в е/е практично не виникне. Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький вважає, що у такому разі можна буде покрити споживання та уникнути масштабних відключень.

"Якщо обстрілів не буде, то можемо говорити, що майже у всіх випадках можна буде покрити споживання та уникнути масштабних відключень", - вважає Кудрицький.

Щоправда, у цьому разі ризики мінімізуються залежно від можливості імпорту електроенергії. Але якщо дефіцит буде невеликим, можна буде обійтися і аварійною допомогою.

Однак такий сценарій малоймовірний, оскільки за багатьма прогнозами і експертів, і представників влади атаки росіян можуть бути досить активними, у тому числі на системи передачі е/е від теплових і атомних електростанцій.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи буде в Україні взимку світло, блекаут чи графіки відключень 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
02.09.2023 310
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»