<
НОВИНИ ДНЯ: Війна в Україні триватиме до виборів у США – Боррель  Генерал-лейтенант ЗСУ назвав найкращий напрямок для контрнаступу України  Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз   Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадіввсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.09.2023 322

Відомий народний учитель пояснив, як буде правильно – «мати» чи «матір»

Авраменко зауважив, що зі словом «тато» в українців також виникають труднощі.

efc8f4320f1607ce50a4a7006c1d75e6_09.09.23

Український зірковий мовознавець, Олександр Авраменко, дав роз’яснення стосовно правильного вживання в українській мові слів «мати» і «матір». Мовознавець пояснив, у чому полягає різниця між цими словами. Пише ТСН. 

Як правильно вживати слова «мати» і «матір»?

Олександр Авраменко в ефірі «Сніданку з 1+1» роз’яснив, що іменники «мати» і «матір» - це словоформи однієї лексеми, тобто слова. «Мати» є формою називного відмінка і відповідає на його питання (Хто? Що?), а «матір» - це форма знахідного відмінка (Кого? Що?).

Наприклад, на фото ми бачимо (Кого? Що?) – матір (форма знахідного відмінка). Малу дитину на руках тримає (Хто? Що?) – мати (називний відмінок).

Як правильно ставити наголос у слові «тато»?

Авраменко також  пояснив вживання слова «тато», оскільки з цією лексемою також виникає безліч труднощів. Наприклад, багато хто не може впоратися з формою множини – «татами». Мовознавець зауважив, що різні джерела подають різноманітну інформацію, іноді навіть протилежну між собою. Це особливо стосується наголосу у слові «тато» у формі множини.

Олександр Авраменко наголошує, що у випадку з наголосом у слові «тато» слід користуватися чинним правописом. Тому варто запам’ятати: у формі множини потрібно сказати не «татА», а «татИ». Наприклад: «Сьогодні радісні татИ прийшли до дітей на свято в садочок».

Оценка материала:

5.00 / 1
Відомий народний учитель пояснив, як буде правильно – «мати» чи «матір» 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.09.2023 322
Еще материалы раздела «Суспільство»