<
НОВИНИ ДНЯ: Чому в Кремлі кажуть про "буферну зону" в Україні: аналітики пояснили  Наталка Діденко назвала області, в яких 20 травня буде найспекотніше  В Україні потепліє, але не без "сюрпризів": прогноз погоди на тиждень  Погода на літо 2024: чи буде сильна спека в Україні  Чи заборонять в Україні Telegram – що кажуть в ГУР  Справжнє тепло повертається: синоптики потішили прогнозом погоди на 20 травня  У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росіївсі новини дня
Політика
Україна
12.09.2023 333

Кінець партнерству? Угорщина має намір скоротити свою енергетичну залежність від РФ

Уряд Угорщини планує в перспективі перевести роботу АЕС у Пакші з російського на французьке ядерне паливо. Таким чином, Будапешт зменшить свою енергетичну залежність від Росії.

_orban_facebook_com_orbanviktor__2__2_650x410_12.09.23

На цьому наголосив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, виступаючи на зустрічі з учасниками Угорського цивільного форуму, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telex.

Перераховуючи завдання угорського уряду на майбутні роки, Орбан заявив, що, серед іншого, серед них - досягнення "енергетичної самодостатності, яка включатиме в себе роботу АЕС "Пакш" на французькому паливі замість російського".

Французьке паливо

Франція має найбільшу кількість ядерних реакторів у Європі. При цьому Париж самостійно виробляє для них паливо, імпортуючи уран з Австралії, Нігеру, Казахстану та Узбекистану.

АЕС "Пакш"

Станція в Пакші побудована в 1980-ті роки. Вона працює на російському ядерному паливі. Раніше воно доставлялося в Угорщину залізницею через територію України, але після початку повномасштабного вторгнення РФ стало надходити іншим шляхом.

Позиція Угорщини щодо війни в Україні

Слід зазначити, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан посідає відверто проросійську позицію. Він часто робить заяви щодо дискредитації України.

Угорщина від початку повномасштабної війни з РФ не надала Україні військової допомоги, а також блокує санкції Європейського союзу проти Росії. Крім того, Будапешт продовжує торгувати з РФ, а представники угорської влади відвідують Москву.

Оценка материала:

5.00 / 1
Кінець партнерству? Угорщина має намір скоротити свою енергетичну залежність від РФ 5.00 5 1
Політика / Україна
12.09.2023 333
Еще материалы раздела «Україна»