<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні піднімуть максимальну ціну на електроенергію для бізнесу  22 травня буде до 28° тепла, в окремих областях - невеликі дощі  Зеленський розповів, скільки винищувачів F-16 потрібно Україні  Путіну час хвилюватися: три версії загибелі президента Ірану  Сім країн НАТО постачатимуть Україні техніку та ракети до ППО в рамках німецької ініціативи  Потепління до +28 і місцями дощі: прогноз погоди в Україні на 22 травня  Перемога Путіна – невигідна: Портников розповів про плани Китаю щодо війни в Українівсі новини дня
Політика
Україна
13.09.2023 453

Атака на Севастопольський морський завод імені Орджонікідзе

Під ранок середи, 13 вересня, у тимчасово окупованому Севастополі пролунали потужні вибухи. Звуки було чутно у районі морського заводу імені Орджонікідзе. Згодом у ГУР підтвердили про ураження кораблів Чорноморського флоту РФ.

400723a0221127812e100b5230de5af3_13.09.23

Що відомо про атаку по Севастополю, пошкоджені кораблі РФ та реакцію місцевих жителів - пише ТСН.ua.

Атака на Севастопольський морський завод імені Орджонікідзе

За словами місцевих жителів, у ніч проти 13 вересня у Севастополі пролунала серія гучних вибухів. Після чого у небо здіййнявся потужний вогонь та клуб диму.

Очільник окупаційної "влади" Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що сталася атака на Севастопольський морський завод імені Орджонікідзе, де будують і ремонтують кораблі Чорноморського флоту Росії. Нібито постраждало 24 людини.

Цікаво, що спочатку пропагандисти повідомили про загиблих та постраждалих працівників заводу, а потім самі ж спростували це.

Російські засоби масової пропаганди пишуть, що удар по заводу в Севастополі, ймовірно, був завданий ракетами Storm Shadow.

Реакція Росії

У Міністерстві оборони Росії визнали, що був атакований Севастопольський морський завод. Звичайно, у цьому вони звинуватили Україну. Для удару було використано 10 крилатих ракет та три безпілотні катери.

"Сьогодні вночі ЗСУ завдали удару десятьма крилатими ракетами по судноремонтному заводу ім. С. Орджонікідзе у місті Севастополі та трьома безекіпажними катерами по загону кораблів Чорноморського флоту на переході морем", - сказано у заяві.

В оборонному відомстві країни-агресорки заявили про "успішно відбиту атаку", але все було пошкоджено два кораблі Чорноморського флоту РФ.

"Засобами протиповітряної оборони збито сім крилатих ракет, патрульним кораблем "Василь Биків" знищено всі безекіпажні катери. Внаслідок влучення крилатих ракет противника отримали пошкодження два кораблі, що перебувають на ремонті", - поскаржилися росіяни.

Хто може бути причетний до атаки по кораблях

Після нічних вибухів у окупованому Севастополі 13 вересня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук подякував українським пілотам за чудову бойову роботу. Офіційно Україна не коментувала "бавовну" у Криму.

"А поки окупантів "штормить" і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую  пілотам Повітряних Сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу!" – йдеться в заяві командувача ПС.

"Далі буде..." – заінтригував Олещук.

Пошкоджено два російські кораблі - ГУР

Українська розвідка підтвердила, що під час атаки по Севестополю були уражені два російські судна. Як розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, пошкодження отримали великий десантний корабель та підводний човен. За його словами, ідеться про дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель "Мінськ".

За відкритимми даними, підводний човен Б-237 "Ростов-на-Дону" був зачислений до Чорноморського флоту РФ не так давно, 2014 року. Він - носій крилатих ракет "Калібр", якими окупанти атакують Україну. його вартість близько $300 млн.

Інший корабель, великий десантний корабель "Минск" - спущений на воду ще 1983 року.

Реакція місцевих на вибухи в Севастополі

Ракетний удар по судноремонтному заводу у тимчасово окупованому росіянами Севастополі неабияк налякав місцевих  жителів. У тг-каналах поширили відео, на якому росіяни діляться "враженнями". Судячи зі сказаних нецензкрних слів, вибухи навіяли жах на них.

“Пиз*ець, їб*ть, нах*й! Їб*ть, бл*. Їб*ть, нах*й! Їб*ть, нах*й, бл*. Їб*ти, су*а! Це пиз*ець, Ілюхо. Яке, нах*й, буває”, — прокоментував вибухи у Севастополі один з очевидців.

Оценка материала:

5.00 / 2
Атака на Севастопольський морський завод імені Орджонікідзе 5.00 5 2
Політика / Україна
13.09.2023 453
Еще материалы раздела «Україна»