<
НОВИНИ ДНЯ: Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNN  Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системі  У вівторок Україну розжарить до +36°: де буде найспекотніше  Західним областям у вівторок прогнозують послаблення спеки  Співпраця із Rheinmetall: в Україні відновлюють перші німецькі машини, пошкоджені у боях  Липень почнеться з гроз на заході України  Що робити, якщо власник виселяє з орендованої квартири раніше терміну: інструкція від адвокатавсі новини дня
Бізнес
Економіка
19.09.2023 403

Україна подала позов проти Польщі, Словаччини та Угорщини: яка причина

Київ вимагає, аби ці країни скасували свої ембарго на імпорт українського зерна.

3782ca90f0f5440a9549a6fc129555b6_19.09.23

Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону імпорту української агропродукції. Пише ТСН. 

Про це повідомила перша віцепрем’єрка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ", – каже Свириденко.

Вона висловила сподівання, що ці держави знімуть свої обмеження і не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах.

На думку віцерпем'єрки, розпочаті Україною кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між із сусідніми державами.

За її словами, в результаті односторонньої заборони на імпорт української агрородукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

"Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС", – пояснили в Мінекономіки.

Припинення експорту українського зерна в деякі країни ЄС: що відомо

Нагадаємо, 15 вересня 2023 року Єврокомісія ухвалила рішення не продовжувати своє рішення щодо заборони на ввезення товарів з України.

Водночас Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Своєю чергою парламент Болгарії проголосував за зняття заборони на імпорт зерна з України.

ТСН.ua розбирався, які країни і чому заборонили імпорт українського збіжжя.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна подала позов проти Польщі, Словаччини та Угорщини: яка причина 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
19.09.2023 403
Еще материалы раздела «Економіка»