НОВИНИ ДНЯ: Як приготувати рослинне молоко з горіхів: рецепт від фудблогерки  Археологи під час будівництва виявили давні скарби вікінгів  Захоплення Вугледара навряд чи дасть росіянам особливу оперативну перевагу, - ISW  Загарбники не встигнуть добудувати захисні споруди для Керченського мосту цього року — Плетенчук  Як приготувати куряче філе в соєвому соусі на сковороді  Що розлютило республіканців?: усе про розслідування візиту Зеленського та вимогу звільнити Маркарову  "Одягайтеся дуже тепло": синоптикиня Діденко попереджає про серйозне похолодання в Українівсі новини дня
Політика
Світ
21.09.2023 643

Карабах припиняє вогонь і складає зброю, Азербайджан закінчує "антитерористичні заходи"

21 вересня у місті Євлах відбудеться зустріч представників вірменського населення Карабаху та Азербайджану.

0ce983d1f3e1399e99761d1cfac18f59_21.09.23

Міноборони Азербайджану заявило, що досягнуто домовленості про призупинення антитерористичних заходів у Карабаху від 13:00 середи, 20 вересня. Так звана "влада" невизнаної республіки ухвалила рішення про припинення вогню. Пише ТСН. 

Про це йдеться у заяві відомства, яку оприлюднили азербайджанські ЗМІ.

"Роззброєння вірменських формувань у Карабасі, виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими миротворцями", - повідомляє Міноборони Азербайджану.

Баку підтверджує припинення вогню

Зазначається, що формування Збройних сил Вірменії та незаконні збройні формування складають зброю, залишають бойові позиції, військові посади та повністю роззброюються. Також вірменські військові залишають територію Азербайджану. Паралельно здаються все озброєння та важка техніка, повідомляють у Баку.

ЗМІ пишуть, що вірменські сили вже здають зброю, залишають свої бойові позиції і військові пости, а також повністю роззброюються. За словами керівника пресслужби Міноборони Азербайджану полковника Анара Ейвазова, з супроводом азербайджанських технічних засобів створюються умови для виведення особового складу ЗС Вірменії з Карабаху.

"Під контролем наших технічних засобів і засобів спостереження створюються умови для відступу особового складу та самовільного залишення бойових позицій", - сказав він.

Крім того, адміністрація президента Азербайджану Ільхама Алієва 21 вересня зустрінеться у місті Євлах з представниками вірменського населення Карабаху для обговорення питань реінтеграції.

Карабах вирішив припинити вогонь

Слід зауважити, що у невизнаному Карабасі заявили, що вирішили припинити вогонь вогню від сьогодні, пише Media.Az. Згодом це підтвердило Міноборони Азербайджану. У заяві "влади" невизнаної республіки зазначається, що вони складають зброю та виводять свої війська з регіону.

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", - йдеться в повідомленні.

"Антитерористичні заходи" Баку

Напередодні, 19 вересня, Азербайджан почав у Карабаху "антитерористичні заходи". Вранці там було здійснено підрив двох вибухових пристроїв, азербайджанська сторона стверджує, що вірменські війська почали обстріл з артилерії по позиціях Збройних сил Азербайджану.

У Міноборони Азербайджану зробили заяву, що з ладу виводять виключно легітимні військові цілі та військова інфраструктура. Тим часом людей, які перебувають близько до військових об'єктів, закликали триматися подалі.

Тим часом у Вірменії обурені діями російських миротворців. Мовляв, вони зрадили вірмен та не втручаються у конфлікт, а навпаки – сприяють Азербайджану.

Своєю чергою, вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що його країна не буде воювати за Карабах. Крім того, він звинуватив Азербайджан у спробі втягнути Вірменію у війну.

Крім того, Вірменія звернулась до ЄСПЛ з вимогою вжити заходів проти Азербайджану. Єреван заявив: варто вжити заходів, щоб Баку припинив "широкомасштабну агресію".

Слід зауважити, що під час розмови з державним секретарем США Ентоні Блінкеном лідер азербайджанців Ільхам Алієв назвав єдину умову закінчення "антитерористичних заходів" в Карабаху. За його словами, - це роззброєння формувань Збройних сил Вірменії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Карабах припиняє вогонь і складає зброю, Азербайджан закінчує "антитерористичні заходи" 5.00 5 1
Політика / Світ
21.09.2023 643
Еще материалы раздела «Світ»