<
НОВИНИ ДНЯ: На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордонувсі новини дня
Політика
Світ
23.09.2023 488

Найближчими тижнями вплив РФ на експорт зерна з України почне слабшати, - Держдеп

Найближчими тижнями вплив Росії на експорт зерна з України через Чорне море слабшатиме в міру того, як дедалі більше суден зможуть залишати українські порти. При цьому зростання цін може змусити Москву переглянути свою відмову від "зернової угоди".

Про це заявив голова Управління з координації санкцій Держдепартаменту Джеймс О'Брайєн, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За його словами, цього тижня лідери країн-учасниць Генеральної Асамблеї ООН обговорювали можливість відновлення угоди, від якої Росія відмовилася в липні.

Західні країни звинувачують Росію у використанні продовольства як зброї війни: вона вийшла із "зернової угоди", що допомогла знизити світові ціни на продовольство, а потім завдала кілька авіаударів по українських портах і зерносховищах.

"На їхні розрахунки впливатимуть кілька факторів. Один із них полягає в тому, що їхні важелі впливу зменшуватимуться. Україна вже зараз змусила кілька суден піти і залишитися в територіальних водах", - сказав О'Браєн, говорячи про ставлення Москви до Чорноморської зернової ініціативи.

За його словами, другим фактором є те, що напади на українські судна негативно позначаться на ціноутворенні Росії, що призведе до підвищення тарифів страховиками і зростання витрат Москви.

"Я думаю, що протягом наступних кількох тижнів фактори, які змусили Росію повірити в те, що вона виграє від виходу з угоди, зміняться", - заявив представник Держдепу.

Вихід РФ із "зернової угоди"

У липні цього року Росія заявила про вихід із "зернової угоди" через нібито невиконання її умов. Після цього окупанти почали обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України.

На початку серпня Україна оголосила про відкриття у Чорному морі тимчасових коридорів для торгових суден.

Тим часом президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган обіцяє добрі новини про "зернову угоду", попри провальні переговори з російським диктатором Володимиром Путіним.

У той же час Bild дізналася, що генсек ООН Антоніу Гутерреш направив голові МЗС Росії Сергію Лаврову лист із чотирма пропозиціями в обмін на відновлення участі країни-агресора у "зерновій ініціативі". Серед них, зокрема, повернення російського держбанку у SWIFT та повернення заморожених активів РФ.

В Україні різко критикували можливі пропозиції генсека. Зокрема, в МЗС наголосили, що такі поступки означатимуть перемогу Росії.

Оценка материала:

5.00 / 2
Найближчими тижнями вплив РФ на експорт зерна з України почне слабшати, - Держдеп 5.00 5 2
Політика / Світ
23.09.2023 488
Еще материалы раздела «Світ»