<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізаціювсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.09.2023 399

Як розпізнати пастки псевдопрацедавців в інтернеті: 11 шахрайств та схем у 2023 році

Щомісяця Work.ua блокує понад 3000 спроб ошукати людей. Модератори сайту стежать за якістю і надійністю роботи, проте аферисти не полишають спроб затягнути шукачів у свої тенета. Вони перемикаються на інші майданчики, виходять у соцмережі та навіть влаштовують промокампанії, щоб залучити спраглих до легких грошей.

9c435fceaded30fb188834d36195a4a9ed8909da_27.09.23

Шахраї та махінатори з роботою — це економічні шкідники, що паразитують на людських слабкостях та ситуації в країні з метою наживи. Щоб не стати жертвою їхніх «робіцянок», потрібно знати, як розпізнати наживки та пастки, які псевдопрацедавці розставляють в інтернеті. 

Модератори Work.ua зробили добірку найпоширеніших схем, яких слід остерігатися.

№1 Підписуйтесь на телеграм-канал і отримуйте від $1000

Обіцяна зарплата: від 30 000 грн і більше.

Схема: найпопулярніші канали-мільйонники в телеграмі розповсюджують повідомлення із закликом: «В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1000, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Зайшли, полистали, вибрали вакансію із з/п від 30 000 грн (нижче немає) і працюєте собі в кайф. Підписуйтесь, та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте».

У чому полягає шахрайство

Адміністратори телеграм-каналів вводять в оману користувачів та переливають трафік по різних телеграм-каналах. Мета цієї схеми — перепродаж каналу з перейменуванням під іншу тематику або бізнес на роботодавцях. На тлі дефіциту кадрів роботодавці платять адміністраторам за рекламу ваансій. Звичайно, що якість роботи чи відповідність заявленим зарплатам у телеграм-каналах ніхто нікому не гарантує, бо зарплати різні, є і значно менші за 30 000 грн.

№2 Потрібні співробітники з «трудовою етикою»

Обіяна зарплата: 550-2 500 грн на день.

Схема: користувач отримує повідомлення на телефон із текстом: «Привіт, я регіональний менеджер і зараз шукаю співробітників на неповний робочий день. Ви можете легко виконувати замовлення на продаж у вільний час за допомогою мобільного телефону. Вік: 22-60 років. Вимоги: Дисципліновані, з хорошими особистими якостями та трудовою етикою. Заробітна плата 550-2 500 грн на день. Завдання прості, працювати можна в будь-який час і в будь-якому місці. Зв'яжіться з нами за адресою [назва каналу]».

У чому полягає шахрайство

Подібні повідомлення надходять українським користувачам з-за кордону, про що свідчить недбалий переклад оголошення та листування з адміністратором, який спілкується «кривими» текстами-скріптами. Мета схеми полягає у заволодінні персональними даними, які українських користувачів просять надіслати для реєстрації на роботу.

№3 Розмістіть оголошення й отримайте гроші

Обіцяна зарплата: від кількох десятків гривень за оголошення.

Схема: аферисти пропонують роботу з оплатою за розміщення оголошень від особистих акаунтів шукачів на популярних майданчиках з оголошеннями (купівля, продаж, обмін тощо). Надають необхідні тексти й ілюстрації до різних товарів, які треба опублікувати зі значно нижчою ціною від ринкової. Коли до шукача звертаються покупці, той має спрямовувати їх у телеграм роботодавця.

У чому полягає шахрайство

Після того, як шукач приводить покупця, «роботодавець» блокує шукача в Telegram і зникає зі зв'язку. Грошей за розміщення оголошень ніхто не платить. Майданчик з оголошеннями згодом також блокує облікові записи шукача.

№4: Оформіть карту для виплат

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку.

Схема: у відповідь на відгук на вакансію «представник компанії» пропонує шукачу відкрити рахунок та оформити картку для виплати майбутньої зарплати. Картка потрібна від певного банку чи фінансового сервісу, «роботодавець» ділиться з кандидатом посиланням на оформлення.

У чому полягає шахрайство

Пропозиція роботи у такому разі виступає як привід зареєструватись та оформити банківську картку за реферальним посиланням. По факту це не робота, а схема нарощення клієнтської бази, щоб отримувати бонуси від банку чи сервісу.

№5 Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку та вище.

Схема: кандидат відгукується на вакансію, яку маскують під звичайну роботу. Після спілкування з рекрутером і проходження співбесіди отримує відповідь, що підходить, але не має достатнього досвіду. Тож роботодавець пропонує кандидату отримати роботу після підвищення кваліфікації, пройшовши додаткові курси. Схема зі страховим внеском діє схоже, тільки у цьому разі кандидат вже приймає офер й після, роботодавець просить внести плату за страхування робочого ноутбука.

У чому полягає шахрайство

Курси виявляються платні, а страховий внесок — звичайна схема для виманювання коштів. Кандидат платить гроші, витрачає свій час і в результаті нічого не отримує — роботодавець зникає зі зв'язку.

№6 Зарплатні приманки

Обіцяна зарплата: від 10 000 до 200 000 грн та вище.

Схема: деякі роботодавці вказують у вакансіях широкий діапазон зарплат і говорять, що у співробітника буде ставка та змінна частина, що залежатиме від працівника. Зарплати з п'ятьма нулями вказують у вакансіях менеджерів з продажу, менеджерів по роботі з клієнтами, рієлторів тощо.

У чому полягає шахрайство

Прикрість у тому, що це вакансії не від шахраїв, а від реальних роботодавців, які вказують високі зарплати, щоб привернути до себе більше уваги. Часто для пересічного працівника така зарплата недосяжна. У результаті втрачають всі: шукач отримує розчарування, від роботодавця йде незадоволений співробітник.

Експерти Work.ua визначили, що чесний діапазон зарплати у межах однієї вакансії може становити х3. Наприклад, у вакансії може бути вказано діапазон від 15 000 до 45 000 грн. Вакансії з ширшим діапазоном, ніж х3, потрібно аналізувати більш критично. Адже бувають винятки. Наприклад, у вакансіях викладачів англійської зарплата залежить від відпрацьованих годин, а отже, й діапазон може бути, приміром, від 3 000 до 19 000 грн.

№7 Розкішне життя і шахрайська романтика «офісників»

Обіцяна зарплата: від 15 000 грн на тиждень — верхньої межі немає, виплати щотижня у валюті.

Схема: вакансії цих шахраїв прикриваються посадами: менеджер по роботі з клієнтами, менеджер з обслуговування, менеджер з продажу тощо. Досвід не вимагають. Головне — активність, швидко навчатися та хотіти багато зароблять. «Офіси» розташовані по всій Україні, переважно у великих містах.

У чому полягає шахрайство

«Офіси» виманюють кошти у людей. Телефонне шахрайство із банківськими рахунками, кредитними картками. Заманюють працівників у такі компанії високою зарплатою в доларах, розкішним життям, шахрайською романтикою, яку транслюють через популярних блогерів, часто патріотизмом, адже обманювати потрібно росіян. Але насправді обманюють всіх, зокрема й українців, і за шахрайство передбачена кримінальна відповідальність.

№8 Шлюбні агенції

Обіцяна зарплата: 18 000-60 000 грн.

Схема: розміщують вакансії «перекладач», «оператор чату», «менеджер по роботі з клієнтами» тощо. Як і «офісники», заманюють шукачів привабливими фразами про дохід у валюті, щотижневими виплатами та відсутністю знань і навичок, яких навчають.

У чому полягає шахрайство

Подібна зайнятість полягає у виманюванні грошей в іноземців, що мріють познайомитися з привабливими українками.

№9 Стрімінгові сервіси

Обіцяна зарплата: від 30 000 до 100 000 грн.

Схема: розміщують вакансії блогер, модель, стрімер для талановитих та харизматичних дівчат і хлопців. Обіцяють високу зарплату без вимог до досвіду чи навичок.

У чому полягає шахрайство

Одне з основних джерел доходу — донати глядачів у вдячність за контент, що не є роботою у звичному розумінні цього слова, на яку треба влаштовуватись.

№10 Криптошахраї

Обіцяна зарплата: від 21 000 до 100 000 грн з прив'язкою до курсу долара.

Схема: розказують про себе як фінансові, консалтингові, маркетингові агенції. Їхні вакансії можуть звучати так: «менеджер по роботі з клієнтами», «менеджер з продажів», «retention-менеджер», «акаунт-менеджер». Створюють імідж успішного бізнесу: «Ми міжнародна компанія, яка лідирує вже понад 8 років на ринку», але в інтернеті жодної інформації про компанію немає, ніби такої не існує. Беруть на роботу від 18 років без досвіду з бажанням розвиватись. Часто вказують в умовах знання англійської та європейських мов.

У чому полягає шахрайство

Співробітники криптошахрайських компаній телефонують українцям та громадянам інших європейських країн і пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції, криптовалюту. Інколи «допомагають» оформити мікропозику. Не варто й говорити, що такий вкладник не отримує ні виплат, ні можливості повернути свої кошти.

№11 Підміна рекрутера

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку.

Схема: модератори Work.ua помітили доволі новий вид шахрайства: рекрутери вказують у своїх вакансіях контакти у телеграмі, де пропонують продовжити спілкування з шукачем. Безумовно, телеграм — зручний вид комунікації, проте трапляються випадки, коли вводячи ім’я користувача, шукач випадково зв'язується не з тим рекрутером.

У чому полягає шахрайство

Шахраї вибирають компанію, яка розміщує вакансії та має потенційно великий трафік шукачів, знаходять контакт рекрутера в телеграмі (наприклад, hr_villa) та створюють схожий профіль та ім'я, додаючи символи чи цифри (наприклад, hr_villa1), щоб імітувати рекрутера. Під час пошуку за іменем у телеграмі шукач випадково зв'язується з фейковим рекрутером, який виманює кошти начебто за працевлаштування.

Поради від Work.ua, як мінімізувати ризик натрапити на шахрая

  • Не переказуйте гроші за працевлаштування.
  • Шукайте інформацію про компанію в інтернеті, подивіться сайт, почитайте відгуки.
  • Не передавайте особистих даних і номерів банківських карт невідомим особам.
  • Не реєструйтесь та не проходьте верифікацію на невідомих сайтах.
  • Уважно перевіряйте та вводьте адресу сайту компанії чи ім’я користувача соцмереж, з яким ведете перемовини про роботу.
  • Вмикайте критичне мислення, якщо вакансія чи поведінка рекрутера викликає у вас підозру чи сумніви.

Пам'ятайте, чесні роботодавці відкрито говорять про себе й надають необхідну інформацію. Отримувати високу зарплату без знань та досвіду роботи за декілька годин на день — це вигадка шахраїв. У разі, якщо ви помітили підозрілу вакансію, повідомляйте про це у клієнтську підтримку сайтів пошуку роботи.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як розпізнати пастки псевдопрацедавців в інтернеті: 11 шахрайств та схем у 2023 році 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
26.09.2023 399
Еще материалы раздела «Економіка»