<
НОВИНИ ДНЯ: Чому на Великдень заведено фарбувати яйця, а потім битися крашанками  В Україну прийшов антициклон: якої погоди варто очікувати 30 квітня  Новий контрнаступ ЗСУ: аналітики оцінили перспективи  Війна в Україні триватиме до виборів у США – Боррель  Генерал-лейтенант ЗСУ назвав найкращий напрямок для контрнаступу України  Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз   Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявоювсі новини дня
Політика
Світ
30.09.2023 417

"Панда-дипломатія". Китай забирає своїх панд із зоопарків США

За інформацією Bloomberg, Китай давно використовує "дипломатію панд", щоб заслужити прихильність, винагородити союзників і покарати супротивників.

c18955e38595c9c33c5f3569163cc8da_30.09.23

Уперше за 50 років Китай планує забрати своїх панд із вашингтонського зоопарку. Пише ТСН. 

Про це пише Bloomberg.

Так, три панди із Національного зоопарку Вашингтону мають повернутися до Китаю до грудня після закінчення трирічної угоди з китайським агентством дикої природи. Три інші американські зоопарки, в яких є китайські панди — в Атланті, Сан-Дієго та Мемфісі — або віддали своїх панд, або повернуть їх до Китаю до кінця наступного року.

"Дипломатія панд"

Хоча обидві сторони заперечують, що в цьому є політика, Китай давно використовує "дипломатію панд", щоб заслужити прихильність, винагородити союзників і покарати супротивників. І потенційна втрата останніх американських панд відбувається в той момент, коли зв’язки між США та Китаєм досягли історичного мінімуму, коли більшість шляхів співпраці перервано.

"Будь-яка надія на те, що Вашингтон отримає нових панд, ґрунтується на тому, що відносини можуть трохи покращитися — або, принаймні, не погіршитися", — йдеться у статті.

У виданні пояснюють, що зоопарки світу не отримують повну опіку над пандами. Натомість вони орендують їх, підписуючи контракти, і  щороку платять Китаю сотні тисяч доларів.

Нагорода і покарання пандами

США були "нагороджені" своїми першими пандами після того, як президент Річард Ніксон нормалізував відносини з Пекіном 1972 року. Дослідження 2013 року виявило кореляцію між урановими угодами та пандовими позиками Канаді та Франції. 2018-го Китай позичив Фінляндії панд на честь сторіччя незалежності Фінляндії.

Незрозуміло, що буде далі з Вашингтонським зоопарком. Переїзд панд може бути тимчасовим. Китай може запропонувати їх як нагороду під час майбутніх дипломатичних переговорів.

Речниця Національного зоопарку відмовилася коментувати, чи ведуться нові переговори. Але джерело видання з адміністрації Байдена, сказало, що США планують обговорити це питання з Китаєм до моменту, коли вашингтонські панди повернуться додому.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Панда-дипломатія". Китай забирає своїх панд із зоопарків США 5.00 5 2
Політика / Світ
30.09.2023 417
Еще материалы раздела «Світ»