<
НОВИНИ ДНЯ: Чи встигнуть до зими відновити енергетику України: що кажуть експерт та Міненерго  Чи справді Україна готується до перемовин з РФ у червні: в РНБО відповіли  Погода в Україні на 30 квітня: що прогнозують синоптики  Росіянин зарізав двох українських військових у Німеччині: все, що відомо про трагедію  Чому на Великдень заведено фарбувати яйця, а потім битися крашанками  В Україну прийшов антициклон: якої погоди варто очікувати 30 квітня  Новий контрнаступ ЗСУ: аналітики оцінили перспектививсі новини дня
Політика
Україна
01.10.2023 692

ЗМІ встановили, хто вербував громадян Куби на війну проти України

Вербуванням громадян Куби на війну проти України займався співробітник Російської академії наук. Їх зазивали працювати на будівництвах у тилу, але пізніше вручили форму і контракти Міноборони РФ.

_viyskovi_z__gettyimages_1245431638_13_650x410_01.10.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російське видання "Важливі історії".

Що цьому передувало

На початку місяця силовики Куби заявили, що розкрили вербувальну мережу найманців для участі у війні проти України на боці РФ.

"У цій справі затримали 17 жителів острова: за даними відомства, троє з них брали участь у схемі вербування, - решта 14 осіб зізналися, що добровільно вступили до лав найманців в обмін на російські паспорти, оплату квитків на літак і грошову винагороду", - ідеться в матеріалі.

Кубинцям пообіцяли, що на передову відправляти не будуть

Частина найманців зізналася, що вони заздалегідь знали про співпрацю з російською армією. Однак їм обіцяли, що їх задіють для роботи в тилу як будівельників.

"Рити укріплення або допомагати відновлювати міста. Коли в Росії нам вручили форму і сказали йти на тренування, я зрозумів, що йдеться зовсім не про будівництво", - сказав найманець.

Як виправдання кубинці говорили, що вони знайшли для себе спосіб вирватися з Куби.

Також найманці пояснили, що їх зацікавили великі, за мірками Куби, виплати. Однак кубинці заявили, що нібито нікого вбивати вони не хотіли і вмирати теж.

Хто займався вербуванням кубинців

Частина кубинців повідомила виданню Cubanet, що вони листувалися про роботу з адміністратором групи "Росія для кубинців" у Facebook Володимиром Шкуновим.

"Важливі історії" пишуть, що Шкунов очолює Ульяновське регіональне відділення Російського товариства дружби з Кубою, а також значиться провідним науковим співробітником Поволзької філії Інституту російської історії РАН і членом Експертної ради при уряді РФ.

Де служать найманці з Куби

Найманці повідомили, що з аеропорту на автобусі їх відвезли в порожню шкільну будівлю під Рязанню. Там вони пройшли побіжний медичний огляд і підписали контракти з Міноборони Росії.

Документи були російською мовою, тому кубинці не особливо розуміли деталей контракту. Потім більшу частину найманців перевели до 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії в Тулі. Там може перебувати близько 140 кубинців.

Кубинські найманці

Міністерство закордонних справ Куби повідомляло, що мережа торгівлі людьми, яку влада намагається "нейтралізувати і ліквідувати", діяла з Росії, "щоб включити кубинських громадян, які там живуть, і навіть деяких кубинських громадян, у Збройні сили, що беруть участь у військових операціях в Україні".

Росія, яка має міцні політичні зв'язки з комуністичною Кубою, давно є важливим пунктом призначення для кубинських мігрантів, які прагнуть уникнути економічного застою у себе вдома.

Пізніше міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес заявив, що його країна відкидає участь своїх громадян як найманців у війні. Це суперечить заяві посла Куби в Москві про те, що його уряд не виступає проти законної участі своїх громадян у війні Росії проти України.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЗМІ встановили, хто вербував громадян Куби на війну проти України 5.00 5 1
Політика / Україна
01.10.2023 692
Еще материалы раздела «Україна»