<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Світ
30.09.2023 484

У США запустили відлік до шатдауну

Адміністрація президента США Джо Байдена запустила зворотний відлік до шатдауну.

Якщо протягом кількох годин Палата представників не схвалить бюджетну угоду, роботу уряду буде паралізовано.

"Праві республіканці у Палаті представників збільшують свої вимоги щодо знищення програм, на які сподіваються мільйони працьовитих сімей. Це не серйозна розмова. Вони мають 13 годин, щоб виконати свою роботу та профінансувати уряд", - йдеться у повідомленні Білого дому.

У США діє закон, згідно з яким федеральним органам влади заборонено роботу, якщо вони не мають фінансування. Шатдаун (від англійської - "закриття") настає, якщо Конгрес не встигає схвалити, а президент - підписати бюджетні угоди.

Зазначимо, єдиного закону про бюджет у США немає, і для фінансування всіх відомств та програм треба ухвалити 12 законопроектів, на узгодження яких треба багато часу.

Напередодні Палата представників відхилила проект про тимчасовий бюджет, який дозволив би уряду працювати протягом місяця за скороченого рівня видатків. Якщо найближчим часом нічого не зміниться, то з 1 жовтня настане шатдаун.

З 1976 року у США був 21 шатдаун, до цього - жодного. Причина у все більшій поляризації між Демократичною та Республіканською партіями, які використовують шатдауни для політичного торгу як між собою, так і з Білим домом.

У разі шатдауну більшість працівників федеральних органів влади йдуть у вимушений неоплачуваний простий. На роботі залишаються лише ті, хто залучений до критичних сфер, наприклад, правоохоронці чи авіадиспетчери. Але у кожного федерального відомства є свій план роботи, членів Конгресу та президента США шатдаун не торкається.

У контексті економічних наслідків йдеться про втрачені робочі години та скорочення рівня економічної активності. Наприклад, у 2018-2019 роках шатдаун спричинив збитки на 11 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 2
У США запустили відлік до шатдауну 5.00 5 2
Політика / Світ
30.09.2023 484
Еще материалы раздела «Світ»