<
НОВИНИ ДНЯ: Київ чекає на диво: що станеться після повернення головного хреста на Софійський собор  Якщо РФ дійде до "дороги життя" Покровськ-Костянтинівка: військовий назвав загрози  До України йде аномальна спека: синоптик ошелешив погодою на наступний тиждень, 8-14 липня  Прикриття неба України з Польщі: польський політик зробив суперечливу заяву про ППО  Байден заявив, що він зупинив Путіна  Мобілізація: у представників ТЦК з’явився новий обов’язковий документ – хто не може вручати повістки  Спеку розбавлять дощі: прогноз погоди на понеділок, 8 липнявсі новини дня
Політика
Україна
06.10.2023 439

Росія виводить свої кораблі з Криму: аналітики пояснили, чого бояться окупанти

У Севастополі залишаються чотири російські десантні кораблі і один підводний човен.

2d3db7be0b179cff467e5e0d8bd8f9b3_06.10.23

Кілька кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації були переведені з порту в тимчасово окупованому Криму до порту в Новоросійськ, що в Краснодарському краї РФ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Пише ТСН. 

Аналітики зазначили, що російські військові перекинули із Севастополя до Новоросійська щонайменше 10 суден. ЗС РФ нещодавно відвели з Криму фрегати "Адмірал Макаров" і "Адмірал Ессен", три дизельні підводні човни, п'ять десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів.

У звіті також згадується про те, що на супутникових знімках від 2 жовтня російський патрульний корабель проєкту 22160 вперше з'явився в порту Феодосії. Як зазначають аналітики, росіяни, ймовірно, перекидають підрозділи ЧФ із Севастополя на бази, що в глибшому тилу.

Автори звіту вважають, що відведення кораблів з окупованого півострова, ймовірно, є "спробою захистити їх від ударів України по російських об'єктах в тимчасово окупованому Криму".

"Можливо, російські війська тимчасово перекидають деякі кораблі до Новоросійська після численних ударів по об'єктах ЧФ у Севастополі та його околицях, але, найімовірніше, продовжуватимуть використовувати порт Севастополя, який залишається базою ЧФ", — ідеться у звіті.

Нагадаємо:

Вдень 22 вересня в тимчасово окупованому Севастополі пролунало декілька потужних вибухів. Окупаційна влада повідомила про ракетний удар по штабу Чорноморського флоту Росії.

Пізніше в Міноборони РФ заявили, що під час атаки на Севастополь засобами ППО було збито пʼять ракет. Після влучання в Севастополі оголосили повітряну тривогу та перекрили центр міста. Згодом СтратКом ЗСУ підтвердив ураження штабу командування Чорноморського флоту РФ.

Sky News з посиланням на інформацію ВПС України повідомили, що удар завдали ракетами великої дальності Storm Shadow, які надало Сполучене Королівство.

Внаслідок удару по штабу Чорноморського Флоту Росії загинув його командувач Віктор Соколов і понад 30 офіцерів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія виводить свої кораблі з Криму: аналітики пояснили, чого бояться окупанти 5.00 5 1
Політика / Україна
06.10.2023 439
Еще материалы раздела «Україна»