<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Політика
Україна
07.10.2023 502

Виманили з Придністров'я "приманкою". СБУ провела операцію по затримці агента ФСБ

Контррозвідка Служби безпеки України провела багатоетапну спецоперацію під час якої вивела з території невизнаного Придністров’я й затримала в Одеській області російського агента-спецназівця "Скіфа".

ssu_gov_ua_sbu4_id63339_1300x866_52_650x410_07.10.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу СБУ.

Подробиці операції

Затриманий мав завдання - створити агентурну мережу на півдні України. Для цього він намагався дистанційно вербувати мешканців Одеської області, у тому ж числі й місцевих правоохоронців.

Для того, щоб вивести злочинця на територію України, контррозвідники СБУ ввели в поле його зору співробітницю СБУ й створили умови щодо її "згоди" на співпрацю з терористами.

"За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати "кандидатку". Оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його "на гарячому", - пише пресслужба.

Що відомо про агента

Згідно з даними слідства, поплічником ворога виявився громадянин України, який на початку 90-х виїхав до Молдови, бе брав участь у війні на боці бойовиків так званої "ПМР".

Пізніше він став снайпером в складі підконтрольного російським терористам підрозділу "внутрішніх військ Придністров'я". Через деякий час фігурант отримав "підвищення" та був призначений командиром групи 17-го загону спецпризначення "Едельвейс" МВС Росії.

Перебуваючи в лавах російського спецназу - брав участь в бойових діях на території Дагестану й Чечні.

У 2014 році прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь країни-терориста Росії. Після цього його було оголошено у розшук правоохоронцями. Аби уникнути правосуддя агент втік до фейкового "ПМР", де у 2019 році був завербований Сергієм Затикою та Денисом Марусіком - представниками місцевого "МДБ".

"Тоді він отримав оперативний псевдонім "Скіф", пройшов інструктаж, а вже у 2023 році приступив до виконання ворожих завдань. Серед пріоритетних напрямків його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідданих про дислокацію та переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні України", - пише пресслужба.

Зокрема агент планував здобути інформацію про особливості роботи та переліку основних завдань, які виконують українські воїни в регіоні.

Що загрожує агенту

Відповідно до ч. 2 ст. 111 - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, злочинцю загрожує довічне ув'язнення. Наразі він перебуває під вартою.

Також тривають заходи щодо притягнення до відповідальності "кураторів" агента.

Нагадаємо, РБК-Україна також писало про те, що в розвідці розкрили подробиці операції під час якої вдалось переманити на бік України російського пілота. Військовий перегнав до нашої країни гелікоптер Мі-8 у межах спецоперації під кодовою назвою "Синиця".

Оценка материала:

5.00 / 2
Виманили з Придністров'я "приманкою". СБУ провела операцію по затримці агента ФСБ 5.00 5 2
Політика / Україна
07.10.2023 502
Еще материалы раздела «Україна»