<
НОВИНИ ДНЯ: Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.10.2023 359

У США за один день загинула тисяча птахів – пояснення науковців

Майже 1000 співочих птахів, які мігрували, загинули, врізавшись у вікна виставкового залу в Чикаго.

039cd9c1b379b49215aa582932dc546c_09.10.23

У США 5 жовтня близько тисячі перелітних птахів загинули лише за один день, врізавшись вночі у будівлю виставкового центру McCormick Place у Чикаго. Пише ТСН. 

Про це пише Associated Press.

Інцидент став наймасовішим за 40 років спостережень у місті. Зазвичай за добу від зіткнення з будівлею гине до 15 птахів, однак цього разу жертвами стали представники 33 видів, переважно миртові співуни.

Зазначається, що до масової загибелі птахів у Чикаго призвів збіг кількох обставин –  період міграції, дощова погода та підсвітка багатоповерхівки.

Девід Уіллард, який уже 40 років перевіряє територію виставкового у Чикаго на наявність мертвих птахів, у четвер вранці, 5 жовтня, виявив жахливу знахідку – сотні мертвих птахів.

"Це було схоже на килим із мертвих птахів у вікнах", — сказав Уіллард.

За підрахунками дослідників, щорічно сотні мільйонів птахів гинуть від ударів у вікна у Сполучених Штатах. Вчені зі Смітсонівського інституту природоохоронної біології та Служби охорони рибних ресурсів і дикої природи США 2014 року опублікували дослідження, згідно з яким кількість птахів щорічно становить від 365 до 988 мільйонів.

Смерть птахів від врізання у вікна є проблемою майже в кожному великому місті США. Птахи не бачать прозорого або відбиваючого скла й не розуміють, що це смертельний бар’єр. Коли вони бачать крізь вікна рослини чи кущі, вони прямують до них, вбиваючи при цьому себе.

Птахи, які мігрують вночі, покладаються на зірки для орієнтування. А яскраве світло від будівель одночасно приваблює та заплутує їх, що призводить до ударів у вікна або птахів, які літають навколо ліхтарів, доки вони не вмирають від виснаження – явище, відоме як фатальне світлове тяжіння.

Так, 2017 року майже 400 горобцеподібних втратили орієнтацію в прожекторах хмарочоса в Галвестоні, штат Техас, і загинули під час зіткнення з вікнами.

"На жаль, це дуже поширене явище. Ми спостерігаємо це практично в кожному великому місті під час весняної та осінньої міграції", - сказав Метт Іглескі, виконавчий директор Чиказького товариства Одюбона.

За словами Стена Темпла, професора екології дикої природи Університету Вісконсін-Медісон на пенсії та експерта з птахів, маленькі співочі птахи харчуються вдень і мігрують вночі, щоб уникнути турбулентності повітря та хижаків.

Пташки чекали північних вітрів, але у вересні спостерігалися надзвичайно теплі південні вітри, через які птахи трималися тут. Проте 4 жовтня ввечері фронт пішов на південь, створивши попутний вітер, і тисячі птахів злетіли в небо.

За словами Анни Піджен, еколога з Університету Вісконсіна-Медісон, можна легко запобігти ударам птахів у вікна. Компанії-власники будівель можуть просто приглушити світло, а архітектори можуть спроєктувати вікна з маркуванням на склі, яке легко розпізнають птахи. Люди також можуть використовувати ширми, фарбувати свої вікна або наносити на скло наклейки.

Нагадаємо, у пустелі Саудівської Аравії знайшли таємничі зображення вимерлих верблюдів (фото).

Оценка материала:

5.00 / 1
У США за один день загинула тисяча птахів – пояснення науковців 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.10.2023 359
Еще материалы раздела «Суспільство»