<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Грузії закон про іноагентів і чому демонстранти проти: думка експерта  Офіцер "Азову" про ситуацію на фронті: "Противник хоче змусити нас припинити вірити в свою боротьбу"  До України повертаються заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецептвсі новини дня
Політика
Світ
12.10.2023 284

Республіканці вимагають від Байдена вжити заходів щодо Ірану на тлі війни в Ізраїлі

Представники Республіканської партії США тиснуть на президента США Джо Байдена, аби той вжив заходів щодо Ірану. Причиною ж називають тривалу підтримку ХАМАС, який днями напав на Ізраїль.

_gettyimages_1451153786__1__1_650x410_12.10.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Видання пише, що понад десяток сенаторів від Республіканської партії закликають адміністрацію Байдена повторно заморозити 6 мільярдів доларів коштів, наданих Тегерану в рамках угоди про обмін полоненими минулого місяця.

Адміністрація також стикається із закликами запровадити нові санкції проти Ірану або навіть вжити військових дій проти іранських цілей.

"Надання Ірану 6 мільярдів доларів - навіть якщо це гуманітарна допомога - дозволяє їм перерозподілити інші кошти на підтримку тероризму. Гроші взаємозамінні, і існує значний ризик, що вони можуть бути використані для подальших зусиль Ірану або ХАМАС проти Ізраїлю", - написала у вівторок вранці сенатор Марша Блекберн.

Республіканці відзначають, що ХАМАС протягом тривалого часу користується військовою підтримкою Ірану.

Що за 6 млрд доларів

Кілька років тому США наклали санкції на Іран, через що 6 млрд доларів, які країна заробила з продажу нафти, були заморожені на закритому банківському рахунку в Південній Кореї.

В вересні цього року США розблокували підсанкційні 6 млрд доларів, щоб отримати можливість обміняти п'ятьох ув'язнених американців на п'ятьох іранців.

Підтримка ХАМАС Іраном

Іран впродовж довгого часу тренував та забезпечував бойовиків ХАМАС, а після їхнього вторгнення в Ізраїль відкрито підтримав напад.

Видання The Wall Street Journal повідомляло, що представники іранських спецслужб допомогли ХАМАСу спланувати атаку на Ізраїль. Тегеран заперечує таку інформацію.

Раніше представник Білого дому Джон Кірбі наголошував, що Іран є співучасником ХАМАС у війні бойовиків та Ізраїлю. А пізніше президент Франції Еммануель Макрон допустив, що Іран таки допомогав ХАМАС, однак, доказів цього у нього поки що немає.

Оценка материала:

5.00 / 1
Республіканці вимагають від Байдена вжити заходів щодо Ірану на тлі війни в Ізраїлі 5.00 5 1
Політика / Світ
12.10.2023 284
Еще материалы раздела «Світ»