<
НОВИНИ ДНЯ: Стюардеса назвала єдине місце, куди ніколи не можна сідати в літаку  На Україну насувається сильна спека: синоптикиня назвала дати  Зеленський: з російських олігархів почали знімати санкції, це необхідно зупинити  Експерт про можливу відправку військ КНДР в Україну: закінчиться сумно для Пхеньяна  Пропагандисти в Росії скиглять, що "СВО" провалилася  Грозові зливи та спека. Синоптик дала прогноз на 29 червня в Україні  Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий моментвсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.10.2023 352

НБУ пояснив швидше сповільнення інфляції: що буде з цінами в Україні

У вересні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 7,1%, що суттєво нижче за липневий прогноз Національного банку Україні. Однак надалі основний чинник діяти не буде.

_ovochi_rinok_privoz_odesa_gettyimages_1257885349_6_650x410_12.10.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар НБУ.

"Швидше сповільнення інфляції зумовлювалося насамперед більшою пропозицією продуктів харчування, зокрема овочів та фруктів нового врожаю, а також кращими врожаями зернових та олійних, у тому числі на тлі швидшого їх збирання", - йдеться в огляді.

Ці чинники в умовах обмежених експортних можливостей впливали на вартість як сирих, так і оброблених продуктів харчування, зазначають в центробанку.

Прогноз НБУ

За даними НБУ, споживча інфляція наприкінці року буде нижчою за липневий прогноз НБУ. "Проте вплив високої пропозиції окремих продуктів харчування, ймовірно, буде короткостроковим. Для утримання помірної інфляції НБУ і надалі забезпечуватиме достатню привабливість гривневих активів та зберігатиме активну присутність на валютному ринку", - йдеться в огляді.

Інфляція в Україні

Нагадаємо, у 2022 році інфляція в Україні прискорилася до 26,6%. У вересні 2023 року інфляція уповільнилася до 7,1%.

НБУ в липні значно покращив прогноз щодо інфляції . НБУ очікував, що зростання споживчих цін до кінця 2023 року становитиме 10,6%.

Проте заступник голови НБУ Сергія Ніколайчук заявив, що центробанк наприкінці жовтня додатково покращить прогноз щодо інфляції на 2023 рік.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ пояснив швидше сповільнення інфляції: що буде з цінами в Україні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
12.10.2023 352
Еще материалы раздела «Економіка»