<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні від 1 травня набувають чинності важливі зміни до ПДР: що треба знати водіям  Місцями з дощами, проте дуже тепло: прогноз погоди на 29 квітня  Лубінець жорстко розкритикував федерацію Червоного Хреста, за захист інтересів Росії  В ISW пояснили, що допоможе Силам оборони звільнити всі окуповані РФ території  Скільки систем Patriot потрібно Україні для захисту: Зеленський назвав цифру   Початок наступного тижня в Україні буде теплим - удень до +25°  Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампомвсі новини дня
Політика
Європа
19.10.2023 763

ЄС проведе саміт для просування альтернативи проекту Китаю "Один пояс, один шлях"

Європейський Союз наступного тижня прийме лідерів приблизно 20 країн, щоб розширити свій глобальний інфраструктурний план Global Gateway, спрямований на конкуренцію з Китаєм у стратегічних регіонах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Саміт відбудеться за тиждень після того, як Китай зібрав представників більш ніж 130 країн, щоб відсвяткувати 10-річчя свого власного глобального інвестиційного плану - ініціативи "Один пояс, один шлях".

За даними джерел Bloomberg, серед глав держав та урядів, які візьмуть участь у Форумі "Глобальні ворота ЄС", що проходитиме 25-26 жовтня у Брюсселі, будуть глави держав та урядів Бангладеш, Сенегалу, Намібії та Молдови. Представництво Єгипту та Демократичної Республіки Конго ще не визначено.

Global Gateway - це план ЄС вартістю 300 мільярдів євро "з розвитку інтелектуальних, чистих та безпечних зв'язків у цифровому, енергетичному та транспортному секторах", йдеться на веб-сайті Єврокомісії. ЄС та його союзники конкурують з такими країнами, як Китай, за розвиток проектів інфраструктури та зв'язків у країнах, що розвиваються.

У ході китайського форуму до десятої річниці проекту Сі Цзіньпін представив свій інвестиційний план як радикальну альтернативу світовому порядку, який очолює США. Його підтримав президент Росії Володимир Путін.

Європейська комісія має намір провести менший за розміром і цілеспрямованіший саміт, повідомив представник ЄС, зробивши близько 20 оголошень, які започаткують розгортання Global Gateway. Зустріч розпочнеться напередодні саміту ЄС.

Форум збере інститути ЄС та держави-члени з країнами-партнерами та європейськими компаніями, які бажають інвестувати у проекти. Очікуються високопоставлені представники найбільших фірм ЄС, включаючи Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens та Telefonica.

На форумі пройдуть дискусії щодо зеленої енергетики, освіти та досліджень, найважливішої сировини, транспортних коридорів, виробництва товарів для здоров'я та цифрової інфраструктури.

Очікується, що ЄС підпише два меморандуми про взаєморозуміння з Демократичною Республікою Конго та Замбією, що полегшить доступ до найважливішої сировини, оскільки блок прагне диверсифікувати постачальників. Вони стануть частиною ширших зусиль ЄС щодо розвитку стратегічного коридору Лобіто/Трансафриканський - залізничного проекту, який з'єднає Анголу, ДРК та Замбію та дозволить доставляти сировину та корисні копалини через Атлантику.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЄС проведе саміт для просування альтернативи проекту Китаю "Один пояс, один шлях" 5.00 5 1
Політика / Європа
19.10.2023 763
Еще материалы раздела «Європа»