<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Світ
24.10.2023 467

Зростання зв'язків між Китаєм і Росією підвищує ризик для Арктики, - адмірал НАТО

НАТО дедалі більше турбує китайське судноплавство російським Північним морським шляхом і можливість того, що його комерційні та наукові інтереси можуть стати провісниками китайської військової присутності в Арктиці.

52887946602_ea9a360655_k_650x410_24.10.23

Про це заявив адмірал Роб Бауер, який очолює Військовий комітет НАТО, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Ми знаємо, що на борту цих суден перебувають військові вчені. Вони не заявляли, що не будуть використовувати ці кораблі у військових цілях", - заявив він.

За його словами, НАТО стурбована цілями Китаю з огляду на його дедалі тісніші зв'язки з Росією, включно зі співпрацею в галузі енергетики та транспорту, що призвела до різкого збільшення поставок російської нафти в Китай через арктичні води.

Висловлювання Бауера послідували за його виступом на конференції Arctic Circle Assembly в Рейк'явіку, під час якої він висловив занепокоєння зміцненням зв'язків між Росією і Китаєм. Тоді як наміри Росії в Арктиці стають дедалі яснішими, "наміри Китаю щодо цього регіону залишаються непрозорими", - сказав він.

Як перший крок до регулярних невеликих контейнерних перевезень Північним морським шляхом китайське вантажне судно здійснило тримісячний круговий рейс із Балтійського моря до Китаю, а перебудова комерційних зв'язків Росії після вторгнення в Україну призвела до збільшення постачання нафти до Китаю.

"Ми не можемо бути наївними й очікувати, що ці нові маршрути використовуватимуть тільки комерційні судна", - заявив Бауер.

Візит Путіна до Пекіна

Російський диктатор відвідав Китай 18 жовтня. Він із китайським лідером провели переговори в кулуарах форуму. Сі Цзіньпін заявив, що політична взаємна довіра між двома країнами продовжує заглиблюватися, а обсяг двосторонньої торгівлі досяг рекордного рівня.

Також президент Китаю представив свій проект "Один пояс, один шлях" як радикальну альтернативу світовому порядку, який очолює США. Президент РФ підтримав цю заяву.

Оценка материала:

5.00 / 2
Зростання зв'язків між Китаєм і Росією підвищує ризик для Арктики, - адмірал НАТО 5.00 5 2
Політика / Світ
24.10.2023 467
Еще материалы раздела «Світ»