<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки хліба, цибулі потрібно на один кілограм фаршу  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  Мобілізація до 25 років: чи планують в Україні ще більше знизити вік мобілізованих  "Дружба" Китаю і Росії може сколихнути світ: Financial Times про наслідки їхнього економічного співробітництва  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  У рейтингу областей України щодо вартості оренди житла змінився лідер  Які мінімальні пенсії в Україні 2024 року: від чого залежить розмір, скільки отримують українцівсі новини дня
Політика
Світ
25.10.2023 356

“Інтриган” і спонсор тероризму: як Путін створив “нову імперію зла” і хто погодився грати за його правилами

Путін швидко створює союз тиранів і диктаторів на Близькому Сході, в Північній Кореї та Африці, щоб переграти США перед виборами.

5aebff46b84633f623f8408fdc199cf2_25.10.23

Колишній віцепрем'єр-міністр Ізраїлю Натан Щаранський заявив, що світ повинен розглядати терористичну атаку ХАМАСу на Ізраїль, в результаті якої загинуло щонайменше 1400 осіб, як частину більш масштабного конфлікту, який розпалює Кремль. Пише ТСН. 

Про це він сказав в інтерв'ю The Daily Beast.

Путін: архітектор глобального протистояння

Путін — справжній союзник ХАМАСу — визначив лінії великого протистояння: ХАМАС, Іран, Росія, Китай з одного боку, та Ізраїль, Україна і США з іншого”, — сказав Натан Щаранський.

Щаранський, який був ув'язненим дисидентом за радянських часів, а потім емігрував і зайнявся ізраїльською політикою, заявив, що президент РФ Володимир Путін відточує “нову імперію зла”, щоб протистояти Заходу.

Кремлезнавці в Україні, Ізраїлі та Росії розповіли The Daily Beast про все більш небезпечну глобальну гру, в яку грає Путін, намагаючись відвернути увагу від війни в Україні.

Путін і Сі: зміна геополітичного пейзажу від Євразії до Африки

Минулого тижня Путін відвідав Китай, де зустрівся з Сі Цзіньпіном і просував одну зі своїх великих фантазій — “об'єднання великої Євразії”, в результаті якого країни, очолювані багаторічними авторитарними лідерами, об'єднаються у своєрідний військовий, економічний та ідеологічний антизахідний табір.

Російські прокремлівські ЗМІ раділи, святкуючи саміт з президентом Китаю. “Захід нервує, зустріч Путіна і Сі змушує союзників України хвилюватися”, — повідомила “Комсомольская правда”. Кремлівські телевізійні пропагандисти вихвалялися терористичною атакою ХАМАСу на Ізраїль так, ніби вона була здійснена самою російською армією, і хвалилися майбутніми цілями.

Колишній російський депутат і офіцер КДБ Геннадій Гудков заявив в інтерв'ю The Daily Beast, що існує серйозний ризик подальшого зриву переговорів.

“Вашингтон повинен зосередитися: Путін швидко створює союз тиранів і диктаторів на Близькому Сході, в Північній Кореї, Африці, щоб переграти США перед виборами, використовуючи стару тактику ГРУ і ФСБ з відволікання уваги від головного театру дій в Україні”, — сказав він.

“Минулого тижня я зустрічався з африканською демократичною опозицією. Вони застерігають: путінський “Вагнер” влаштовував військові та невійськові перевороти в Малі, ЦАР, Нігері, а тепер планує зіпсувати ще більше африканських країн. Путін підтримує терористів у Лівані, де, як ми підозрюємо, ГРУ готувало ХАМАС перед атакою”, — зазначив Гудков.

Тактика часів Хрущова: підтримка насильства для власної вигоди

За словами голови правозахисної організації “Меморіал”, лауреата Нобелівської премії Олександра Черкасова, стратегія Путіна така ж стара, як книги радянських часів про військову розвідку: чим більше насильства і трагедій у підтримуваних США регіонах, тим краще для Москви.

“У середині 1970-х років радянське ГРУ надавало військову підготовку і зброю руху МПЛА в Анголі, щоб підтримати їхню боротьбу проти партнера США — Португалії. Один з агентів ГРУ якось похвалився мені, що його студенти з ГРУ встигли погратися в шести різних країнах”, — розповів Олександр Черкасов в інтерв'ю The Daily Beast.

“Керована дестабілізація була найбільшим бізнесом Москви ще з часів Хрущова, Путін просто копіює стару стратегію: засилання шпигунів для організації перевороту в Чорногорії в 2016 році, дружба з Талібаном, створення баз в Сирії та Африці. Армійські спецслужби завжди працювали в напрямку експансії, тому ця стратегія є її прямим продовженням”, — зазначив він.

Кремлівські фейки та путінські інтриги

9 жовтня ГУР попередило світ про провокацію, яку готує Москва. Наступним кроком у плані Путіна будуть “фейкові звинувачення українських військових у нібито продажі західної зброї терористам”, — заявили у відомстві.

Звісно, ГУР мало рацію. Дезінформаційна кампанія Кремля проти України розпочалася наступного дня, коли російські пропагандистські ЗМІ безпідставно повідомили, що Україна постачає зброю ХАМАСу.

Був час, коли Щаранський перебував у вищих ешелонах ізраїльського суспільного життя, коли він майже повірив, що Путін буде дружнім до Ізраїлю, але “всі обіцянки перетворилися на брехню”, сказав він.

Путін хотів продемонструвати добрі стосунки з єврейською громадою, але “Сирія та Іран були його важелями тиску на Захід, я писав про це в своїх звітах”, — сказав Щаранський, який проживає в Єрусалимі.

“Я знав, що коли настане момент вибору між Сирією, Іраном та Ізраїлем, він не буде вагатися, і, звичайно, він озброїв Сирію... Зараз головний союзник Росії — Іран”, — зазначив Щаранський.

Путін зателефонував Біньяміну Нетаньягу тільки після того, як той поговорив зі своїми союзниками на Близькому Сході після масового вбивства ізраїльтян 7 жовтня. “Бібі не повинен був відповідати на телефонний дзвінок Путіна, тому що вже було зрозуміло, що Путін тісно пов'язаний з ХАМАСом, — сказав Щаранський. — Путін дзвонив не для того, щоб висловити співчуття, а щоб запропонувати допомогу в переговорах. Бібі сказав, що допомога не потрібна. Наше розділене суспільство, крайні ліві і крайні праві, зараз об'єдналися, ми всі погодилися боротися і знищити ХАМАС. Тільки єдність у боротьбі може здолати Імперію Зла”.

Довідково: Вдома Біньяміна Нетаньягу часто називали Бібі — це прізвисько збереглося на все життя.

Оценка материала:

5.00 / 2
“Інтриган” і спонсор тероризму: як Путін створив “нову імперію зла” і хто погодився грати за його правилами 5.00 5 2
Політика / Світ
25.10.2023 356
Еще материалы раздела «Світ»