<
НОВИНИ ДНЯ: Коли винищувачі F-16 з'являться в Україні: експерт назвав важливі умови  Про що домовилися Путін та Кім Чен Ин: у господаря Кремля було дві мети – Портников  Як засолити огірки за 30 хвилин  Телескоп зафіксував галактику з чорною дірою масою як 200 мільйонів сонць  Експерти надали Раді безпеки ООН "неспростовні" докази використання Росією ракет з КНДР, - AP  Не тільки через війну. Чому Україну не беруть в НАТО  Рецепт вишневого пудингувсі новини дня
Політика
Європа
27.10.2023 389

Лідери ЄС не змогли погодити допомогу Україні на 50 млрд євро: у чому причина

На саміті 27 національних лідерів Європейського союзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти надання траншу допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Орбан заявив, що Будапешт не підтримає збільшення допомоги Україні, якщо не побачить "дуже добре обґрунтованої пропозиції".

"Та, що перед нами... вона не спрацює. Тому зараз ми відмовимося і від неї, і подивимося, чого ми досягнемо в грудні", - сказав він.

Окрім цього, на зустрічі у Брюсселі новий глава уряду Словаччини Роберт Фіцо висловив сумніви щодо надання нової фінансової підтримки Україні. Свою позицію він аргументував якимись корупційними ризиками.

Євросоюз у грудні має ухвалити рішення про перегляд свого бюджету на 2021-2027 роки вартістю 1,1 трильйона євро (1,2 трильйона доларів США).

Керівник блоку запропонував, щоб держави-члени внесли більше коштів у загальну скарбницю, щоб надати Україні 50 мільярдів євро та витратити ще 15 мільярдів євро на боротьбу з міграцією. Інша пропозиція передбачає виділення 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні.

Бюджетні рішення вимагають одностайності, і у четвер були очевидні розбіжності.

Зазначимо, що висловлювання Орбана на саміті пролунали у той момент, коли Будапешт намагається отримати мільярдну допомогу, передбачену для Угорщини у бюджеті Євросоюзу, проте заблоковану виконавчим органом Європейської комісії через побоювання з приводу верховенства закону.

Оценка материала:

5.00 / 2
Лідери ЄС не змогли погодити допомогу Україні на 50 млрд євро: у чому причина 5.00 5 2
Політика / Європа
27.10.2023 389
Еще материалы раздела «Європа»