<
НОВИНИ ДНЯ: Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці  Салат із редиски з яйцем та огірком: рецепт простої та корисної страви  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.10.2023 344

Це також корупція? Як правильно здавати гроші "на школу": шпаргалка для батьків

В Україні до сьогодні існує практика, коли вчителі чи адміністрація школи збирає з батьків гроші на потреби навчального закладу. Законодавством це не передбачено, однак є можливість зробити благодійний фінансовий чи матеріальний внесок.

____43185_650x410_29.10.23

РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт освітнього омбудсмена пояснює, як законно передати благодійну допомогу закладу освіти.

Благодійна допомога школі

За утримання та розвиток навчального закладу відповідає його засновник, проте школа також може отримати благодійну допомогу від охочих. При цьому потрібно не просто передати її, а правильно оформити це питання.

Допомогу у вигляді коштів треба перераховувати чи в безготівковій формі на спеціальний казначейський рахунок закладу освіти, чи в касу. Якщо каси в закладах освіти відсутні, вони можуть бути в органах управління освітою.

Ви повинні пам'ятати, що передача неоприбуткованих готівкових коштів є незаконною та заборонена.

Уся передана благодійна допомога - кошти чи матеріальні цінності - обов'язково береться на баланс закладу освіти.

У випадку неофіційної передачі коштів чи іншої допомоги, існує ризик привласнення матеріальної цінності, розкрадання грошей тощо.

Як законно передати гроші до школи

  • Визначте цілі благодійної допомоги у вигляді коштів. Ви повинні розуміти, на що саме передаєте фінанси.
  • Напишіть заяву про передачу коштів благодійної допомоги, однак це не обов'язково. Ви можете задокументувати передачу благодійної допомоги через написання заяви на керівника закладу освіти щодо прийняття добровільних грошових внесків.
  • Укладіть усний чи письмовий договір. Якщо благодійник є юридичною особою, він обов'язково укладає договір про передачу коштів. Для фізичної особи у цьому разі такий договір не обов'язковий.
  • Заповніть платіжки на переказ готівки.
  • Перевірте використання коштів. Це можна зробити на вебсайті закладу освіти чи написати запит на доступ до публічної інформації, відповідь на який благодійнику мають надати протягом п'яти робочих днів.

Заклади освіти, які отримують публічні кошти, зобов'язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості.

Відсутність благодійної допомоги на балансі загрожує кримінальною відповідальністю для керівника закладу.

Раніше ми розповідали, як провести з дитиною осінні канікули з цікавістю та без телефона.

Читайте також, які речі для роботи вчителі купують собі самостійно.

Оценка материала:

5.00 / 2
Це також корупція? Як правильно здавати гроші "на школу": шпаргалка для батьків 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.10.2023 344
Еще материалы раздела «Суспільство»