<
НОВИНИ ДНЯ: Що треба знати водіям мотоциклів та скутерів про власну безпеку: поради поліції  Коли в Україні почне спадати спека: синоптикиня назвала дати  Повістки поштою, відключення світла, вступна кампанія: що зміниться в липні  Відверто про війну, переговори з Путіним та перемогу: що говорив Зеленський в інтерв’ю The Philadelphia Inquirer  Зеленський анонсував переговори з партнерами щодо дозволу на удари по аеродромах РФ  Спека до +37. Синоптик дала прогроз погоди в Україні на 2 липня  Липень в Україні розпочнеться зі спеки до +37: прогноз від синоптикинівсі новини дня
Політика
Україна
30.10.2023 370

Мобілізація людей з інвалідністю: юрист пояснив, хто може потрапити до війська

Чинне законодавство забороняє мобілізувати військовозобов’язаного з будь-якою групою інвалідності без його згоди.

e8bc5781b8045561680863b99270afc1_30.10.23

Мобілізація людей з інвалідністю може розпочатися після медичної реформи, внаслідок якої буде замінено поняття “інвалідність” на “втрата функціональності”.

Таку думку висловив в інтерв’ю ТСН.ua адвокат Ростислав Кравець.

Юрист звернув увагу на заяву міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про заплановану чергову медичну реформу.

“Вони хочуть прибрати “інвалідність” і замість неї запровадити “втрату функціональності”. Я підозрюю, це може призвести до того, що можуть взагалі інвалідності скасувати, всіх змусити заново пройти відповідні медкомсії. Думаю, що 90% інвалідів перестануть такими бути. Введуть якийсь відсоток втрати функціональності, відповідно до якого осіб можна буде мобілізувати. Підозрюю, що саме це готується”, - припустив Ростислав Кравець.

При цьому юрист наголосив, що, згідно чинного законодавства, в Україні мобілізувати військовозобов'язаного з інвалідністю можна лише за його власного бажання.

“Пряма норма законодавства, 23-ї статті [закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"] говорить, що осіб з інвалідністю заборонено мобілізувати і їх не мобілізують. При цьому не має значення - перша, друга чи третя група інвалідності”, - наголосив Кравець.

Нагадаємо, Офіс омбудсмена перевірив усі військово-лікарські комісії України та виявив низку проблем, що стосуються дотримання прав людини.

Оценка материала:

5.00 / 2
Мобілізація людей з інвалідністю: юрист пояснив, хто може потрапити до війська 5.00 5 2
Політика / Україна
30.10.2023 370
Еще материалы раздела «Україна»