<
НОВИНИ ДНЯ: Тепло, але подекуди з дощами: якою буде погода в Україні 19 травня  Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортіввсі новини дня
Бізнес
Економіка
31.10.2023 333

Світовий банк прогнозує стрибок цін на нафту через ескалацію війни в Ізраїлі

У разі масштабування військових дій на Близькому сході на тлі війни Ізраїлю з угрупованням ХАМАС ймовірно суттєве подорожчання цін на нафту, прогнозують у Світовому банку.

gettyimages_480270753_36_650x410_1_650x410_31.10.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

Згідно із прогнозами фахівців, "чорне золото" може злетіти в ціні на 75%.

Таку "ринкову картину" у Світовому банку описують при потенційній великій ескалації військового конфлікту між Силами оборони Ізраїлю та бойовиками ХАМАСу, що здатне перерости на "ширший конфлікт на Близькому Сході".

У публікації також зазначається, що можливість глобального енергетичного шоку після нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня стала "нагальним питанням для економістів та політиків, які весь минулий рік намагалися боротися з інфляцією".

Вплив війни в Ізраїлі на постачання нафти та газу

Нагадаємо, раніше глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва озвучила стурбованість негативним впливом конфлікту в Ізраїлі на світову економіку.

Перед цим головний економіст МВФ П'єр-Олів'є Гурінша заявив, що ще зарано говорити про те, як серйозна ескалація в Ізраїлі вплине на світову економіку. Він розповів 10 жовтня, що ціни на нафту зросли приблизно на 4% за останні дні, що відображає побоювання, що видобуток або транспортування нафти може бути перервано.

Дослідження МВФ показали, що зростання цін на нафту на 10% знизить світовий обсяг виробництва приблизно на 0,2% наступного року та підвищить глобальну інфляцію приблизно на 0,4%, пояснював Гурінш.

Також раніше повідомлялося, що постачання ізраїльського газу до Єгипту впали на 20%, оскільки проблеми безпеки призвели до закриття ключового морського родовища, що поставило під загрозу подальше постачання до Європи.

Оценка материала:

5.00 / 2
Світовий банк прогнозує стрибок цін на нафту через ескалацію війни в Ізраїлі 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
31.10.2023 333
Еще материалы раздела «Економіка»