<
НОВИНИ ДНЯ: У Зеленського назвали три чинники для перемоги над Росією  Військовозобов'язані українці за кордоном: чи повертатиме Європа громадян призовного віку до України  У Росії два пасажирські літаки не долетіли до місця призначення: що сталося  За вуха не відтягнеш. Смачна запіканка з макаронами, яку миттєво "зметуть" зі стола  Де саме Леонардо да Вінчі створив "Мону Лізу": дослідники відкрили таємницю  На початку тижня в Україні стане ще холодніше: прогноз погоди на 13 травня  Кому не треба йти до ТЦК за новим законом про мобілізаціювсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
03.11.2023 344

Вторинка – кращий варіант. Чи вигідно вкладати гроші у квартири та які ризики під час війни

Ринок нерухомості з початком повномасштабної війни зазнав великих змін. Забудовники змушені закуповувати матеріали за кордоном: багато заводів на сході України зруйновані. Ціни на житло суттєво зросли. Активніше живе вторинка – цей ринок хоч і теж знизився, але не кардинально, кажуть експерти.

img_20211020_132903_id79513_1300x867_650x410_03.11.23

Чи вигідно під час війни вкладати гроші в нерухомість, купувати квартиру в будинку, що будується, і які при цьому є ризики, РБК-Україна розповідають експерти-рієлтори.

Вторинка залишається надійним інструментом для інвестицій, – експерт

Первинний ринок інвестицій точно не завмер, але стиснувся до маленького розміру. Вторинний теж зменшився, але падіння там не таке значне. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловлює співзасновник і СЕО агенції нерухомості Home Dev в місті Києві Дмитро Гуринович.

"Я б сказав, що на ринку все ще є ті, хто купує житло з метою перепродажу. Однак зараз дуже важко оцінювати реальну ситуацію, бо війна внесла кардинальні корективи у ринок. З позитиву – держава запустила прекрасну програму єОселя. Це спровокувало сплеск інтересу до купівлі житла. Люди цікавляться, дізнаються, подають заявку на участь у програмі. Це ситуативний попит, а от яким буде попит реальний, ми зможемо побачити пізніше", – висловлює думку фахівець.

Запуск програми єОселя призвів до збільшення кількості тих, хто зараз цікавиться нерухомістю, враховуючи важкі обставини. Реагуючи на це, продавці дещо піднімають ціни.

"Вважаю, що вкладати гроші в нерухомість навіть під час війни варто. Але тут питання – скільки чекати, якщо це новобудова. Вторинка – більш надійний варіант для інвестиційготову квартиру можна купити й відразу здавати, не треба чекати здачі, вкладати в ремонт. Хороші варіанти житла точно є. Важливо підбирати таке житло разом із кваліфікованим фахівцем, який оцінить всі ризики, співставить "плюси" і "мінуси", – вважає він.

Окупність житла під час війни порахувати складно, – рієлтор

Якщо треба вирішити питання з житлом, зараз купувати квартири можна і варто, говорить у розмові з РБК-Україна рієлтор, яка займається здачею в оренду житла у столиці. Також якщо у вас є гроші, які ви можете вкласти у додаткові квадратні метри, це теж можна робити під час війни.

Але треба бути готовим до того, що при вкладенні коштів у новобудову ціни на ремонт у майбутньому можуть бути непередбачуваними, і можуть ще більше зрости, каже вона.

"Якщо до вторгнення РФ подорожчання й було, то не таке значне, і не таке непередбачуване. А зараз мені клієнти кажуть: пішли вчора в магазин за плиткою для ванни, вона коштувала одну ціну, зайшли буквально наступного дня – вже на 15 дорожче. Відповідно, під час війни важко прорахувати, скільки ви в нього вкладете і тим більше коли воно окупиться", – зауважує рієлтор.

По-друге, при вкладенні коштів у новобудову на етапі фундаменту треба зважити ризики, адже не факт, що житло добудується швидко і в заявлені терміни.

"Знаю одну компанію-забудовника, яка споруджувала якісне житло комфорт-класу, темпи здачі були прекрасні. Однак зараз попит впав, і процес іде дуже повільно, бо інвестиції кардинально скоротилися. При всьому бажанні здати житло і запустити будинки вони не можуть зробити це швидко. Загалом якщо ви бачите, що компанія демонструє хоча б 8% готовності будинку на місяць, можна розглянути такий варіант. Але підкреслю, що під час війни окупність такого вкладення порахувати складно", – застерігає фахівець.

Блекаути в Україні через удари ворога по енергетичній інфраструктурі минулого зимового сезону призвели до того, що в Україні знизився попит на квартири на високих поверхах. Також дещо впав інтерес до квартир, де немає газопостачання. Експерт розповів, на які квартири попит найбільше знизився.

Також стало відомо, скільки коштує орендувати квартиру у великих містах Польщі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вторинка – кращий варіант. Чи вигідно вкладати гроші у квартири та які ризики під час війни 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
03.11.2023 344
Еще материалы раздела «Нерухомість»