<
НОВИНИ ДНЯ: Путін та Сі Цзіньпін намагаються "проштовхнути" свою ідею закінчення війни в Україні  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустять  Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо України  Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардепвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.11.2023 460

Помер відомий український режисер. "Відійшов у засвіти великої харизми"

Помер відомий український режисер та організатор фестивалів, заслужений діяч мистецтв Сергій Архипчук. Йому було 62 роки.

_kolazh_26_650x410_04.11.23

Що відомо про режисера, чим він запам'ятався та чому помер, розповідає РБК-Україна (проект Styler).

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: Вікіпедія, Facebook-сторінки друзів та колег Архипчука, зокрема дописи журналістки Оксани Щербак та екс-міністра культури України Євгена Ніщука.

Що про режисера кажуть його колеги та товарищі

Про смерть Архипчука стало відомо сьогодні, 3 листопада. Однією з перших про це написала подруга режисера Оксана Щербак. Вона розповіла, що знала його багато років. Спочатку вони просто спілкувалися, а потім стали друзями.

"Сьогодні у засвіти пішов талановитий режисер, один зі співорганізаторів фестивалю "Червона рута" (1989), людина неймовірної душі та розуму, глибоко залюблений в Україну Сергій Архипчук... Інколи ображалася за різкість, потім він сам телефонував і ми вже сміялися над причиною сварки й починали говорити про письменників, поетів, сучасний важкий час", - розповіла Щербак.

Екс-міністр Євген Ніщук написав, що дуже цінував роботу та талант Архипчука. Він додав, що багато працював з режисером та театром "Мушля", який той заснував.

"Знову сумні звістки.. Відійшов у засвіти великої харизми і невпинного торування Українського культурного простору мій старший сподвижник... Світла пам'ять співчуття рідним і близьким!" - йдеться у дописі Ніщука.

Чому помер Архипчук

Точну причину смерті режисера його друзі розголошувати не стали. Але відомо, що Архипчук серйозно хворів. Мало того, за день до його смерті друзі шукали у соцмережах донорів крові.

"Всі слова якісь порожні й не передають того, що хотілося б сказати. Це був дуже складний шлях боротьби за життя протягом останніх кількох місяців. Ще не віриться", - заявила подруга режисера та додала, що його родина витратила чимало коштів на його складне лікування.

Чим відомий режисер Архипчук

Архипчук народився 18 листопада 1960 року на Рівненщині. У 1979 році він закінчив акторський факультет Державного театрального училища Дніпра, а також навчався у Державному інституті театрального мистецтва імені Луначарського.

Свою кар'єру Архипчук почав з роботи у Гуцульському естрадно-фольклорному театрі-студії "Заграва". Окрім цього, режисер працював у Донецькій опері, Дніпропетровському театрі імені Шевченка, а також у Закарпатському обласному театрі драми та комедії.

Архипчук запам'ятався не тільки роботою у театрах та операх. Найбільшу славу йому принесли фестивалі. Він був режисером рок-конкурсу першої "Червоної рути". Також режисер працював над створенням та проведенням фестивалів "Тарас Бульба" та "Мазепа фест".

З 2002 по 2003 роки Архипчук був ведучим програми "Кухонні пристрасті". Також він заснував театр "Мушля" й школу телеведучих TV-lab, керівником якої був з 2004 по 2010 роки.

Нагдаємо, раніше стало відомо, що померла зірка "Головного шпиталю" Тайлер Крістофер.

Також ми вже розповідали, що помер спортивний журналіст Артем Франков.

Оценка материала:

5.00 / 2
Помер відомий український режисер. "Відійшов у засвіти великої харизми" 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
04.11.2023 460
Еще материалы раздела «Суспільство»