<
НОВИНИ ДНЯ: В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травня  Проблема хрущівок в Україні. Які варіанти рішення розглядають у парламенті  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Новий закон про мобілізацію: для українців можуть змінитися правила перетину кордону  В Україну насуваються заморозки у Великодні дні  "Кулічів у нас точно не було". Інтерв'ю з етнологом про Великодні заборони, традиції і Паску Мертвих  Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позикивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
12.11.2023 307

Як вибрати солодку, стиглу, нетерпку хурму і не помилитися

Як визначити зрілість хурми, чому хурма буває терпкою, чим відрізняються хурма, корольок та шарон.

31d45481439cedc6e54e820a27c34ff7_12.11.23

Хурма – так зазвичай звикли називати різні сорти хурми: традиційну хурму, корольок і шарон – різна за зовнішнім виглядом, так само, як і різні сорти яблук. Пише ТСН. 

Чим відрізняються хурма, корольок і шарон

Хурма має гострий кінчик і помаранчевий, насичений колір, на дотик вона м'яка. Корольок – темно-помаранчевого кольору з коричневою м'якоттю. Шарон зазвичай великий, більше схожий на яблуко чи айву, яскраво-помаранчевого кольору із блискучою, глянцевою шкіркою.Терпкий смак має лише хурма, а корольок і шарон – ні.

Як вибрати стиглу хурму

  • Щоб вибрати стиглу й солодку хурму, вибирайте круглі або приплюснуті плоди.
  • Оцініть колір. Стиглий плід має бути насиченого червоно-помаранчевого кольору. Якщо перед вами хурма світло-оранжевого забарвлення, найімовірніше, вона не дозріла.
  • Помацайте хурму. Дуже тверді плоди, найімовірніше, недозрілі, а занадто м'які, які розтікаються в руках – перезрілі, хоча й дуже солодкі. Ідеально, коли під час натискання ви відчуваєте, як злегка здавлюєте хурму.
  • Знайти дозрілі плоди допоможуть навколоплідні листочки хурми. Вони мають бути висохлими. Під листочками ви побачите коричневий відтінок.

Основне правило – якщо хурма дозріла, вона буде м’якою, а отже, і солодкою. Твердий плід буде терпким.

Водночас шарон і корольок можуть бути і твердими, й одночасно солодкими. Вибираючи шарон і корольок, дуже бажано, щоб колір у всіх плодів був насичений. Вважається, що корольок із більшим у діаметрі носиком – солодший.

Що робити, якщо вибрали незрілу, терпку хурму

Якщо хурма виявилася терпкою і не дуже солодкою, помістіть її на деякий час до морозилки. Тоді вона стане м'якшою, солодшою, а терпкість зникне.

Щоб хурма дозріла, покладіть її до пакету і потримайте кілька днів за звичайної кімнатної температури. Прискорити процес дозрівання може етилен, який активно виділяють яблука й банани. Тому якщо покласти до пакету з хурмою стигле яблуко чи банан, процес дозрівання прискориться.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як вибрати солодку, стиглу, нетерпку хурму і не помилитися 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
12.11.2023 307
Еще материалы раздела «Суспільство»