<
НОВИНИ ДНЯ: Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічки  Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травеньвсі новини дня
Бізнес
Економіка
17.11.2023 322

Санкції щодо експорту російської нафти не позбавляють Кремль доходів, − Bloomberg

Санкції Заходу щодо експорту російської нафти не позбавляють Кремль доходів для фінансування війни в Україні, а це означає, що обмеження не досягають однієї зі своїх основних цілейє.

Про це пише Bloomberg.

Дані Міністерства фінансів Росії показують, що потік грошей до державної скарбниці РФ вже кілька місяців збільшується.

“Ці цифри змушують задуматися про те, чи доведеться країнам “Групи семи”, особливо США та Європі, діяти агресивніше, якщо вони справді хочуть позбавити Москву нафтодоларів”, − зазначає видання.

Ключовим інструментом санкцій було цінове обмеження, яке не дозволяло західним фірмам допомагати у транспортуванні російської нафти, якщо вона коштувала понад 60 доларів за барель. Але розслідування цього тижня показало, що у жовтні майже кожен морський вантаж перевищив цей поріг.

“Валові доходи від трьох основних податкових джерел нафтодоларів майже подвоїлися в період з квітня по жовтень, склавши минулого місяця понад 13 мільярдів доларів” – пише Bloomberg з посиланням на дані мінфіну.

Жовтневі прибутки перевищили прибутки за будь-який окремий місяць 2021 року − до того як вторгнення в Україну викликало безпрецедентну волатильність національного експорту.

“Навіть якщо відняти значні субсидії нафтопереробної промисловості країни, які у серпні та вересні підскочили до 2–3 мільярдів доларів, різке зростання очевидне”, − додає видання.

У жовтні російські нафтопереробні заводи не отримали субсидій на постачання палива на внутрішній ринок, що сприяло суттєвому стрибку чистих доходів Росії від нафти за місяць.

Представник Міністерства фінансів США заявив, що хоча перша фаза цінового обмеження була зосереджена на скороченні суми доходів, які Росія отримує від продажу нафти, друга фаза заходу буде зосереджена на збільшенні витрат, які РФ повинна платити, щоб підтримувати свій флот танкерів. Для цього міністерство почало застосовувати санкції до судноплавних компаній і суден, які перевозили нафту за завищеною ціною, і почало шукати способи збільшення витрат Росії на використання тіньового флоту.

Оценка материала:

5.00 / 1
Санкції щодо експорту російської нафти не позбавляють Кремль доходів, − Bloomberg 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
17.11.2023 322
Еще материалы раздела «Економіка»